Pátek, 19. dubna 2024

Firma Metaldyne Oslavany znovu doplatila na zastaralou technologii čištění odpadních vod

Firma Metaldyne Oslavany znovu doplatila na zastaralou technologii čištění odpadních vod

Česká inspekce životního prostředí uložila společnosti Metaldyne Oslavany pokutu ve výši 400 tisíc korun za překročení limitů u několika ukazatelů znečištění stanovených integrovaným povolením pro vypouštění odpadních vod z neutralizační stanice do řeky Oslavy. Rozhodnutí inspekce je v právní moci od 7. ledna 2022. Ze strany společnosti se jednalo o obdobné porušení podmínek integrovaného povolení, za které jí inspekce uložila před čtyřmi lety pokutu 350 tisíc korun.

Metaldyne Oslavany je strojírenská firma zabývající se lisováním za studena a obráběním. Své výrobky dodává především do automobilového průmyslu. V roce 2018 jí inspekce uložila pokutu za překročení maximálních hodnot ve dvou ukazatelích znečištění a neprovádění vzorkování vypouštěných odpadních vod. V červnu 2020 zde inspektoři opět provedli kontrolu dle zákona o integrované prevenci. ,,Ze zkoumaných analýz vzorků vyplynulo, že zastaralá technologie čištění odpadních vod v letech 2018 - 2019 stále nefungovala dostatečně, což se projevilo zvýšeným obsahem těžkých kovů, nerozpuštěných a rozpuštěných látek, celkového fosforu a uhlovodíků C10-C40 ve vypouštěných odpadních vodách do řeky Oslavy," uvedl ředitel Oblastního inspektorátu Brno Tomáš Augustin.

Odstraňování závadných látek z toku je velmi obtížné a těžké kovy se navazují na potravní řetězec rybního společenstva a fauny. Zvýšený podíl nerozpuštěných látek může způsobit zanášení řeky a snížení její průtočnosti. Vysoký podíl rozpuštěných látek má pak negativní vliv nejen na kvalitu vody, ale i na vodní organismy. Jako polehčující okolnost inspekce mimo jiné zohlednila fakt, že společnost Metaldyne zrealizovala výstavbu nové neutralizační stanice.

Zdroj: ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů