Čtvrtek, 25. dubna 2024

Sdružení EPS ČR podpořilo výzvu Energetická svoboda

Sdružení EPS ČR podpořilo výzvu Energetická svoboda

Ceny energií i v důsledku války na Ukrajině neustále stoupají, proto lidé hledají cesty, jak snížit jejich spotřebu a ulevit své peněžence. Jednou z nich je zateplení budov, které vede k významným energetickým úsporám. Sdružení EPS se rozhodlo připojit k výzvě Energetické svobody, která usiluje o nezávislost na ruském zemním plynu, představuje alternativní řešení a poukazuje na opatření, jež povedou k energetické úspoře.

,,Češi se již tradičně řadí k největším evropským spotřebitelům energie. Současná situace by tak na tuzemské spotřebitele mohla mít fatální dopad. Jednou z možností, jak snížit vliv zdražování energií na rodinný rozpočet, je bezesporu investice do zateplení. Zateplování budov pěnovým polystyrenem je vysoce efektivní řešení, které spotřebu energie ročně snižuje až o 45 procent," uvádí předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene.

O Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní profesní organizace založená v roce 1998 s cílem podporovat a koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu výrobků z EPS, poskytovat konzultace v oblasti výroby a použití výrobků a aplikací z EPS, zvyšovat bezpečnost výrobků z EPS a podílet se na úsporách energie.

Sdružení reprezentuje většinu dodavatelů a zpracovatelů EPS v České republice. Jde o firmy, které celkově zaměstnávají přes 1000 pracovníků a ročně zpracují více než 50 tisíc tun EPS. Sdružení EPS ČR je také členem Evropského sdružení výrobců EPS (EUMEPS). Snižování energetické náročnosti budov pomocí zateplení je významným krokem v plnění ekologických závazků České republiky a zároveň cestou k finančním úsporám domácností, firem i veřejného sektoru. Ročně je u nás zatepleno na 15 milionů m2 obvodových stěn. Jako klíčové izolanty jsou přitom používány fasádní desky z pěnového polystyrenu nebo minerální vlna. Na pěnový polystyren připadalo v roce 2019 přibližně 60 % trhu (vnější tepelně-izolační kompozitní systémy ETICS). Jeho obliba vychází z toho, že je levnější, lépe manipulovatelný a má stabilní izolační vlastnosti.

Více informací o pěnovém polystyrenu naleznete na www.epscr.cz.

Více informací o samotné výzvě Energetická svoboda naleznete na https://www.energetickasvoboda.cz/.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů