Pátek, 29. března 2024

V síti E.ON Drive v Česku je druhá dobíjecí stanice, která čerpá energii přímo ze slunce. Stojí u prodejny PENNY

V síti E.ON Drive v Česku je druhá dobíjecí stanice, která čerpá energii přímo ze slunce. Stojí u prodejny PENNY

Společnost E.ON instalovala u svého prvního firemního zákazníka dobíjecí stanici pro elektromobily, která čerpá energii přímo ze slunce. Tou mohou řidiči dobít u prodejny PENNY v Praze Lehovci. S PENNY spolupracuje E.ON dlouhodobě i na dalších řešeních, jako jsou fotovoltaické elektrárny na střechách prodejen.

,,Před rokem jsme otevřeli naší první dobíječku, která čerpá energii přímo ze slunce u Břeclavi. Chtěli jsme tuhle technologii, která kombinuje fotovoltaiku, bateriové úložiště a dobíječku sami vyzkoušet a otestovat tak, abychom ji mohli nabídnout i našim zákazníkům, protože vždy nabízíme řešení, které sami používáme. Dobíječka s fotovoltaickými panely se osvědčila. Ukázala svůj potenciál, i proto jsme ji mohli postavit a zprovoznit pro společnost PENNY, která se tak stala našim prvním zákazníkem, který takovou technologii využil a se kterým dlouhodobě spolupracujeme na dalších energeticky úsporných řešeních," vysvětlil Martin Klíma, vedoucí oddělení Mobility Services společnosti E.ON.

Řidiči elektromobilů tak najdou u prodejny PENNY na pražském Lehovci rychlodobíjecí stanici, která je pod přístřeškem, na kterém je osazeno 18 kusů fotovoltaických panelů s celkovým výkonem 8,1 kWp. Celé zařízení je konstruováno tak, že řidiči, kteří přijedou, budou při slunečném počasí čerpat energii přímo z panelů na střeše nad dobíječkou. Celý systém je navíc osazen bateriovým úložištěm o kapacitě 34,8 kWh, takže řidiči budou moci dobíjet elektřinou, i když nebude svítit slunce. A pokud se stane, že by došla energie i v bateriovém úložišti, tak se systém přepne na odběr elektrické energie ze sítě. ,,Nestane se, že by pro elektromobily došla energie. Na více než 90 % procentech našich stanic navíc dodáváme elektrickou energii nakoupenou z obnovitelných zdrojů, což je případ i této lokality, takže za každé situace budou řidiči dobíjet zelenou elektřinu," dodává Martin Klíma.

Dobíječky budou stát u 50 prodejen PENNY

E.ON postavil první dobíjecí stanici u prodejny PENNY na pražském Lehovci v roce 2018 a od té doby stojí rychlodobíječky E.ON Drive u celkem 10 marketů PENNY napříč republikou. Nejnovější stanici E.ON zprovoznil v únoru v Příbrami. Ta na Lehovci patří k nejvytěžovanějším ze všech těchto lokalit. Postupně vznikají stanice i u dalších obchodů. Celkem by jich mělo v blízké budoucnosti stát padesát.

,,Hledáme nové a nové cesty, jak snižovat naše nároky na energie. Za posledních sedm let jsme snížili spotřebu elektrické energie na našich prodejnách o 13 % a u distribučních center dokonce o 25 %. Jedním ze způsobů, jak jsme toho dosáhli, je využívání fotovoltaických článků na střechách našich objektů. Proto jsme chtěli možnost chovat se vstřícně k přírodě dát i našim zákazníkům, a jakmile se naskytla příležitost vybudovat něco, co tady ještě není, šli jsme do toho. Jsme tak prvním řetězcem, který nabízí lidem dobití jejich elektromobilu prostřednictvím energie ze slunce," uvedl při zahájení provozu Václav Šíma, vedoucí stavebního oddělení PENNY

Společnosti E.ON a PENNY nespolupracují pouze v oblasti e-mobility, ale i v dalších oblastech energeticky úsporných řešení. V minulém roce začal E.ON s instalací FVE elektráren na střechy budov jednotlivých marketů PENNY. Na jedenácti objektech už fotovoltaika funguje a celkem by jich mělo být hotových více než 30. V drtivé většině se jedná o fotovoltaické panely o výkonu 99kWp, které mohou během roku vyrobit až 99 MWh elektrické energie. V několika málo případech pak E.ON realizuje fotovoltaické elektrárny s menším výkonem, a to kvůli omezení kapacity distribuční soustavy v dané lokalitě.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů