Úterý, 19. března 2024

Ekofarmou roku je Farma Kateřina z Krušných hor

Ekofarmou roku je Farma Kateřina z Krušných hor

Nejlepší ekofarmou roku 2022 je Farma Kateřina v Krušných horách, která se specializuje na chov plemenného dobytka. Zvířata chová v souladu s pravidly pro ekologické zemědělství už skoro třicet let. Ocenění, které uděluje PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců a Nadační fond Richarda Bartáka bude slavnostně předáno za účasti široké veřejnosti v rámci ,,Dne otevřených faremních vrat", který se uskuteční 21. května přímo na vítězné ekofarmě.

Začalo to jednou krávou

Rodinná Farma Kateřina se nachází na kraji obce Hora Svaté Kateřiny v okrese Most nedaleko německých hranic. Hospodářství je unikátní svojí polohou - leží v nadmořské výšce od 730 do 910 metrů nad mořem. Založili ho v roce 1995 manželé Adolf a Kateřina Loosovi s jednou krávou a malým pozemkem. O tři roky později se jejich farma rozrostla na malé stádo 10 zvířat. V současnosti se zde prohání okolo 150 kusů dobytka, které má k dispozici 300 hektarů pastvin a luk.

Každé zvíře má jméno

,,Naše ekologické hospodaření jde ruku v ruce s naším myšlením. Nejsme zastánci ,,po nás potopa" a podle tohoto hesla také žijeme. Hospodaření s půdou i se zvířaty je vedeno tak, abychom si za naším výsledkem mohli stát.", říká Adolf Loos.

Zvířata jsou od dubna do listopadu venku. Když není pastva, jsou přikrmována a stele se jim na místech, která si sami vyberou. Přes zimu pak tráví čas v zimovištích, a to v malých skupinkách, maximálně po osmi kusech. ,,Všechna zvířata jsou v každodenním kontaktu s lidmi, každé má u nás jméno, a tedy individuální přístup. Je s nimi pak daleko lepší manipulace třeba při přehánění na pastvinách nebo při bonitacích a přípravách na výstavy," dodává Loos.

Zvířata míří do Česka i za hranice

Na farmě chovají masný skot dvou plemen - Limousine a Salers. ,,Prioritou jsou plemenná zvířata. Ta končí v našem chovu i v jiných chovech v tuzemsku i zahraničí. Zástav jako takový neprodáváme. Mezi našimi obchodními partnery jsou jak ekologické, tak konvenční chovy. Hodně zákazníků se k nám vrací, jsou spokojeni s produkcí a také s povahou zvířat," říká o podnikání Loos.

Ročně odtud do dalších chovů zamíří necelých dvacet plemenných býků a pětadvacet plemenných jalovic. Kromě dobytka na oceněné farmě chovají králíky plemen Německý obrovitý strakáč, Hyla a Francouzský beran. I část z nich jde dál do chovu.

V plánu je bourárna a prodej masa ze dvora

Do budoucna se připravuje rozšíření aktivit farmy o bourárnu a prodej masa ze dvora. Budoucí odběratelé si pro kvalitní maso mohou začít jezdit už za pár týdnů. Práce na stavbě a následné kolaudaci bourárny totiž finišují.

Výstavní kusy

Nemalé úspěchy slaví Loosovi na výstavách a soutěžích. Ocenění sbírají od roku 2010 v tuzemsku i zahraničí. Pravidelně se účastní například Národní výstavy hospodářských zvířat, loni si z této soutěže přivezli hned osm cen. Uspěli mimo jiné s býkem Goliášem, který se stal Národním vítězem v kategorii mladí býci nebo obhájili vítězství v kategorii Chovatelská skupina Limousine, což patří k jejich největším chovatelským zdarům.

Na výstavách soutěží dobytek z konvenčních i ekologických chovů - Loosovi je berou

jako skvělou příležitost pro předávání zkušeností. Protože začínali doslova na zelené louce a bez finančního zázemí, cení si každého úspěchu, nejen v této oblasti.

Den otevřených vrat 21. května 2022

Široká veřejnost může na farmu zavítat v rámci Dne otevřených faremních vrat 21. května 2022. Loosovým zde bude slavnostně předáno ocenění Nejlepší ekofarma roku 2022. Celodenní akce nabídne program pro děti i dospělé - komentované prohlídky farmy, kuchařskou show Hugo Hromase, farmářský trh nebo hudební kapelu SAPHIR. Návštěvníci budou moci ochutnat celou řadu potravin v kvalitě BIO - maso, sýry, mošty, vína, zeleninu, nebo třeba regionální pivo. Kompletní program najdete na webu www.pro-bio.cz.

Vysokohorské podmínky

Proč titul Ekofarma roku 2022 získala právě Farma Kateřina shrnuje Zdeněk Perlinger, předseda PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců: ,,Farma hospodařící v oblasti pohraničních hor byla vybudovaná zcela od počátku na zelené louce. Zemědělskou činnost realizuje ve vyšších nadmořských výškách, a to s ohledem na tvorbu krajiny a ochranu životního prostředí. K prodeji plemenných zvířat přibude brzy bourárna a tedy prodej kvalitního masa ze dvora."

Cílem ocenění je upozornit na nejlepší ekologická hospodářství u nás

Spotřeba biopotravin u nás stabilně roste a s ní stoupá i počet subjektů, které hospodaří v souladu s přírodou. Ekologických zemědělců je v České republice v tuto chvíli už přes 4900 a ocenění Nejlepší ekofarma roku má upozornit právě na kvalitní českou bioprodukci.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů