Čtvrtek, 25. dubna 2024

24. října - Mezinárodní den klimatických akcí

350.org zorganizoval první ,,Mezinárodní den klimatických akcí" 24. října 2009, aby ovlivnil delegáty jedoucí na zasedání Rámcové úmluvy OSN o změně klimatu v prosinci 2009 (COP15). Záměrem je však především podporovat povědomí o realitě změny klimatu a podporovat osobní odhodlání ke změně.

24. října - Mezinárodní den klimatických akcí

Již nyní každý z nás pociťuje dopad změny klimatu. Podle norské rady pro uprchlíky třikrát více lidí prchá ze své vlasti před extrémními ekologickými událostmi než před válkou nebo občanskými konflikty. Přestože země globálního Jihu přispívají k emisím CO2 jen minimálně, jsou klimatickou změnou postiženy zvláště. Klimatická spravedlnost znamená, že země, které nesou hlavní odpovědnost za globální oteplování, musí převzít globální odpovědnost za důsledky a omezení změny klimatu. Klimatická spravedlnost také zahrnuje generační rovnost a odpovědnost za životní prostředí. Namísto ponechání ekologických podmínek budoucím generacím, které jsou přinejmenším stejně dobré jako nyní, vede životní úroveň s vysokými emisemi CO2 k situaci, kdy budoucí generace musí překonat těžko předvídatelné dopady změn klimatu.

CO SE DĚJE

  • Povrchové teploty vytvářejí nové tepelné rekordy.
  • Hladina světových moří stoupá znepokojivě rychle.
  • Ledové příkrovy nadále ubývají, ledovce jsou celosvětově na ústupu.
  • Naše oceány jsou kyselejší než kdy jindy.
  • Neustálý nárůst výskytu přírodních katastrof.
CO DĚLAT
Změňte perspektivy - Povzbuďte jednotlivce, aby přemýšleli o tom, co pro ně svět znamená a jak mohou projevit své uznání ochranou a uchováním životního prostředí prostřednictvím ochoty změnit destruktivní návyky.
Učte se - Klimatické změny jsou jedním z největších problémů, kterým dnes čelíme, a je nezbytné, abychom se naučili nejen vědu, ale také její dopad na svět a změny, které jsou nezbytné pro zachování ,,matky Země".
Začněte jednat - Povzbuďte a zapojte jednotlivce v komunitě, aby přispěli svým dílem k ochraně naší planety výběrem opakovaně použitelných produktů namísto jednorázových, nebo mohou recyklovat papír, plasty, noviny, sklo a hliník nebo jednoduše sázet stromy.
Oslavujte - změna klimatu je způsobena lidmi a pouze lidé mají moc změnit!
Povzbuďte jednotlivceve vašem okolí, aby provedli osobní inventuru svých osobních návyků a jejich vlivu na planetu a poté zorganizovali nebo se účastnili aktivit, které oslavují naši planetu.
#ClimateActionDay
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů