Pátek, 29. března 2024

Dohoda o Turówu funguje a pomáhá regionu, shodly se česká a polská ministryně životního prostředí

Dohoda o Turówu funguje a pomáhá regionu, shodly se česká a polská ministryně životního prostředí

Včera zasedly ministryně životního prostředí ČR a ministryně životního prostředí a ochrany klimatu Anna Moskwová spolu s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou, maršálkem Dolnoslezského vojvodství Cezary Przybylskim a zástupci místních samospráv k jednání Společné česko-polské komise, která vznikla na základě Dohody o spolupráci k řešení vlivů těžební činnosti v povrchovém hnědouhelném dole Turów. Historicky první zasedání Společné komise ukázalo, že obě strany plní své úkoly, které jim ukládá společní dohoda uzavřená mezi Českem a Polskem v únoru letošního roku. Na jednání obě strany představily dosud splněné úkoly, přípravu Fondu malých projektů, která má pomáhat obcím. Na zasedání se vedla i debata o Strategii spravedlivé transformace regionu.

Komise se zabývala především informacemi o aktuálním stavu podzemní bariéry a přípravy monitorovacích vrtů. Tato bariéra má být hotová do konce června 2022, poté budou rok pořizována pravidelná měření, která mají prokázat její funkčnost. Tu prokážou pravidelné čtvrtletní monitoringy hladiny podzemní vody. V případě, že po dokončení stavby podzemní bariéry nezačne nejpozději do 30. 6. 2023 stoupat či alespoň nepřestane klesat hladina podzemních vod ve vybraných vrtech, nebude možné, aby těžba postoupila za hranici plánovanou Polskem pro rok 2023.

,,Za toto historicky první setkání společné komise jsem velmi rád. Jeho výsledkem je potvrzení toho, že polská strana dodržuje Dohodou stanovené podmínky, jako je třeba dokončení filtrační stěny, kterou nyní čeká zkušební zatěžkávací režim. Společně jsme se shodli na prvních záměrech ve Fondu malých projektů. Brzy začnou práce na nových projektech o zadržování vody v krajině z tohoto Fondu. Za všechny mohu nyní zmínit záměry o přípravách lesoparků, alejí, rybníků nebo vodní přehrážky na Frýdlantsku a Hrádecku," uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Fond malých projektů zřizuje Liberecký kraj a Dolnoslezské vojvodství. Česká i polská strana do něj každý rok přispívá shodně 250 tisíc euro. Jeho prostřednictvím budou financovány místní a regionální projekty v oblasti životního prostředí. O financování můžou žádat subjekty z obou států. Projekty bude posuzovat hodnotící komise složená ze stejného počtu zástupců Libereckého kraje a Dolnoslezského vojvodství, příkladem vhodných projektů jsou např. projekty na zadržování vody v krajině (budování mokřadů, tůní) či výsadba dřevin. Do Fondu budou strany přispívat po celou dobu trvání těžby.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů