Pátek, 29. března 2024

Z řeky Mekong v Kambodži byla vytažena největší dosud známá sladkovodní ryba

Z řeky Mekong v Kambodži byla vytažena největší dosud známá sladkovodní ryba

Kambodžskému rybáři se podařilo ulovit v řece Mekong největší dosud známou sladkovodní rybu. Trnucha říční, která byla z vody vytažena minulý týden, vážila téměř 300 kilogramů, na délku měřila skoro čtyři metry a na šířku 2,2 metru. Informovala o tom dnes agentura AP s odvoláním na americké a kambodžské vědce. Ti rybě umístili do blízkosti ocasu sledovací zařízení a poté ji vypustili zpět do řeky.

Dosavadním sladkovodním rekordmanem byl 293 kilogramů vážící pangas velký, známý také pod názvem velesumec siamský, objevený v Thajsku v roce 2005, uvedla kambodžsko-americká výzkumná organizace Wonders of the Mekong.

Obří trnuchu říční (trnuchu thajskou), která patří mezi sladkovodní rejnoky, chytil 13. června místní rybář na severovýchodě Kambodže. Poté zatelefonoval expertům z organizace Wonders of the Mekong, kteří během několika hodin dorazili na místo. "Fakt, že ryby v Mekongu stále mohou dorůstat takové velikosti, je pro řeku nadějným znamením," prohlásil šéf organizace Zeb Hogan v on-line rozhovoru z Nevadské univerzity. Připomněl přitom, že tento vodní tok čelí množství ekologických problémů.

Mekong protéká Čínou, Barmou, Laosem, Thajskem, Kambodžou a Vietnamem. Je domovem několika druhů velkých sladkovodních ryb, ty ale čelí rostoucímu tlaku. Vědci mimo jiné upozorňují na negativní dopady výstavby přehrad na tření ryb, znečištění řeky či nadměrný rybolov.

"U velkých ryb trvá dlouho, než dospějí, a pokud jsou předtím uloveny, nemají šanci se rozmnožit," upozornil Hogan. "Řada velkých ryb migruje, takže k přežití potřebují rozsáhlé oblasti. Rozdělování jejich přirozeného životního prostředí, například přehradami, je ničí. Asi 70 procentům velkých sladkovodních ryb ve světě hrozí vyhynutí. Řadí se mezi ně i všechny mekongské druhy," dodal.

Hogan řekl, že sledovací zařízení, které trnucha dostala, poskytne vědcům unikátní data o chování tohoto druhu ryb. "Trnucha říční je velmi málo známá ryba. Dokonce i její jméno se několikrát změnilo. Vyskytuje se po celé jihovýchodní Asii, ale my o ní nemáme téměř žádné informace. Neznáme její způsob života, její způsob migrace," podotkl Hogan.

Kambodžský rybář, který obří trnuchu ulovil, dostal po vypuštění ryby odškodné ve výši asi 600 dolarů (14.000 Kč), napsala agentura AP.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů