Pátek, 19. dubna 2024

Vědci představili knihu o dopadech změny klimatu i adaptacích

Vědci představili knihu o dopadech změny klimatu i adaptacích

O vlivu klimatické změny na životní prostředí i možnostech, jak se na ni adaptovat, pojednává nová kniha, na níž spolupracovalo 45 vědců a vědkyň. Publikaci Klimatická změna - příčiny, dopady a adaptace dnes večer představili zástupci autorského týmu v Akademii věd ČR v Praze. Přípravu knihy vedl ředitel brněnského Ústavu výzkumu globální změny AV (CzechGlobe) Michal Marek.

"Tato kniha shrnuje to, co jsme (v ústavu) za poslední léta dělali. Je v naprosté většině založena na našich vlastních výzkumech, na našich vlastních datech," řekl k publikaci Marek.

Podle něj kniha zdůrazňuje i to, že výzkum a zvládání dopadů změny klimatu není možné dělat dobře bez propojení přírodních a humanitních oborů. "Vždy tím konečným příjemcem dopadu globální změny, výstupu našich aktivit je lidská společnost," vysvětlil Marek. Zmínil například problém tzv. dluhové mentality, pro kterou je příznačné odkládání problémů a žití na dluh - i vůči budoucím generacím. Vědec podotkl, že jde o jednu z potíží, s níž mohou pomoci právě zástupci humanitních a společenských věd.

"Apel té knihy by měl být také spojený (...) i s určitou nadějí," dodal Marek. Například žáci základní škol podle něj už nyní mají o problému klimatické změny povědomí a není možné říci, že se v oblasti osvěty nic neděje. Další spoluautor knihy, bioklimatolog Zdeněk Žalud, pak vzdělání označil za základní adaptační opatření na změnu klimatu.

"Pokud lidé, veřejnost, pochopí, že tento problém tady je, bude taky schopen proti němu něco dělat, bude schopen pochopit a vnímat ta opatření, která nebudou laciná, která nás budou něco stát," uzavřel Žalud.

Publikaci vydalo nakladatelství Academia.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů