Úterý, 19. března 2024

TransPod představuje první ultrarychlé vozidlo na světě

TransPod představuje první ultrarychlé vozidlo na světě

TransPod představuje FluxJet, první dopravní prostředek na světě pro ultrarychlou přepravu rychlostí přes 1000 km/h


Převratná kanadská inovace výrazně zlepší dostupnost a dobu cestování pro cestující, sníží uhlíkovou stopu a podpoří výrazný regionální hospodářský růst

Společnost TransPod, start-up, který buduje přední světový systém pozemní ultrarychlé dopravy (TransPod Line), jenž má narušit a nově definovat osobní a nákladní dopravu, představila FluxJet, inovaci definující odvětví, která mění způsob, jakým žijeme, pracujeme a cestujeme.

Tato tisková zpráva obsahuje multimédia. Celou zprávu si můžete prohlédnout zde: https://www.businesswire.com/news/home/20220721005004/en/

FluxJet je plně elektrické vozidlo založené na převratných inovacích v oblasti pohonu a čistých energetických systémů bez fosilních paliv, které je vlastně hybridem mezi letadlem a vlakem. Díky technologickým skokům v bezkontaktním přenosu energie a novému oboru fyziky zvanému veillance flux se FluxJet pohybuje v chráněné dráze rychlostí přes 1000 km/h - rychleji než tryskové letadlo a třikrát rychleji než vysokorychlostní vlak.

FluxJet bude jezdit výhradně na lince TransPod, což je síťový systém se stanicemi v klíčových lokalitách a velkých městech, který se vyznačuje vysokou frekvencí odjezdů navržených tak, aby umožňoval rychlé, cenově dostupné a bezpečné cestování. Nedávno společnost TransPod potvrdila financování ve výši 550 milionů dolarů v USA a oznámila další fázi infrastrukturního projektu v hodnotě 18 miliard dolarů v USA, jehož cílem je vybudovat linku TransPod Line spojující města Calgary a Edmonton v kanadské Albertě. Předběžné stavební práce, včetně posouzení vlivu na životní prostředí, byly zahájeny. Tento zásadní projekt vytvoří až 140.000 pracovních míst a v průběhu výstavby přinese do HDP regionu 19,2 miliardy dolarů. Jakmile bude linka TransPod v provozu, bude cestující stát cesta tímto koridorem přibližně o 44 % méně než letenka a sníží emise CO2 o 636.000 tun ročně.

"Všechna tvrdá práce v uplynulých letech vedla k tomuto významnému okamžiku, kdy se řeči stávají skutečností. Technologie je ověřená a my máme důvěru investorů, vlád a partnerů, abychom mohli pokračovat v úsilí o efektivní změnu definice dopravy," řekl spoluzakladatel a generální ředitel společnosti TransPod Sebastien Gendron.

Na slavnostním představení společnosti TransPod v Torontu se zmenšený FluxJet představil v živé ukázce, která předvedla jeho letové schopnosti. Téměř tunové vozidlo FluxJet předvedlo vzlet, jízdu a přistání v rámci své vodicí dráhy. Záběry z akce a předváděcí akce naleznete zde.

"Tento milník je velkým skokem vpřed," řekl spoluzakladatel a technický ředitel společnosti TransPod Ryan Janzen. "FluxJet je na pomezí vědeckého výzkumu, průmyslového vývoje a masivní infrastruktury, která má řešit potřeby cestujících a snížit naši závislost na letadlech a dálnicích náročných na fosilní paliva."

"TransPod zcela mění pravidla hry díky ultrarychlé osobní dopravě a nákladní dopravě s nulovými emisemi mezi hlavními vstupními městy," řekl generální ředitel společnosti MaRS Discovery District Yung Wu,. "Je na čase, aby naši politici, investoři a provozovatelé podnikli odvážné kroky a podpořili komercializaci inovací vyrobených v Kanadě, jako je TransPod, a vyhráli tak v globální inovační ekonomice s hodnotou několika bilionů dolarů."

"FluxJet je první kanadskou inovací a dalším velkým infrastrukturním projektem, který se dostane do celého světa," řekl Janzen. "Linka TransPod je vyvíjena ve spolupráci s našimi partnery v Evropě, USA i mimo ně, včetně univerzit, výzkumných center, leteckého průmyslu, architektury, železnice a stavebních partnerů."

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů