Úterý, 19. března 2024

Monoposty Formule Student pohání český generátor elektřinou vyrobenou z vodíku

Monoposty Formule Student pohání český generátor elektřinou vyrobenou z vodíku

Na okruhu Autodromu v Mostě probíhá od 18. do 24. července mezinárodní soutěž Formule Student, ve které soupeří týmy mladých inženýrů s monoposty, které staví na svých fakultách. Část závodů je uzavřená, ale v pátek 22. a v sobotu 23. 7. je autodrom přístupný veřejnosti.

Letošního klání se účastní 57 týmů, které soutěží ve třech statických a pěti dynamických disciplínách. Kategorie vozů jsou se spalovacím motorem, elektromotorem a vozy bez řidiče, přičemž jako pohonné jednotky již převládají elektromotory. Ty by v budoucnu měly zcela nahradit spalovací motory, které svými zplodinami přispívají ke změně klimatu. Studenti a pořadatelé soutěže chtějí emise skleníkových plynů v co největší míře omezit, a proto se rozhodli vyrobit si elektřinu pro své formule z vodíkového generátoru H2BASE, který vyvinuli čeští vývojáři z jablonecké společnosti DEVINN.

,,Náš generátor prostřednictvím palivových článků přeměňuje elektrochemický potenciál vodíku na elektřinu. To všechno bez jediného gramu oxidu uhličitého nebo jiné emise při provozu. Ve srovnání s běžnou dieselovou centrálou tak jde o naprosto bezemisní a tiché řešení," uvádí Tomáš Doležal, specialista marketingu firmy DEVINN.

Vodík na provoz generátoru dodává společnost Air Products, která je jeho největším světovým výrobcem. ,,Vodík zde funguje jako nosič energie a generátor pak může vyrábět elektřinu kdykoliv a kdekoliv je potřeba, bez ohledu na dostupnost energie ze sítě," vysvětlila Zuzana Janatová, manažerka pro rozvoj vodíku ze společnosti Air Products výhody použití vodíku, jako úložiště energie.

Formule Student je celosvětová vzdělávací inženýrská soutěž, která využívá motoristický sport k inspiraci studentů, aby se dali na kariéru ve strojírenství. Poskytuje jim ideální příležitost prokázat své technické znalosti, otestovat a zlepšit své schopnosti vyvíjet komplexní a integrovaný produkt v náročném prostředí závodních monopostů. Soutěž vznikla v USA v roce 1981 a dnes v ní měří své síly na 800 týmů univerzit z téměř celého světa. Včetně českých, kdy se v roce 2012 do soutěže zapojil tým eForce FEE Prague Formula s elektrickým monopostem FSE.01. postaveným pod FEL ČVUT v Praze.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů