Pátek, 19. dubna 2024

8. srpna - Mezinárodní den koček

Na 8. srpna už od roku 2002 každoročně připadá Mezinárodní den koček. Vyhlásil ho Mezinárodní fond ochrany zvířat (International Fund for Animal Welfare - IFAW) spolu s dalšími několika organizacemi bojujícími za práva zvířat. Cílem tohoto dne je zdůraznit význam koček v životě lidí.

8. srpna - Mezinárodní den koček

Myšlenka Mezinárodního dne koček se zrodila v roce 2002 v Jižní Americes cílem upozornit na rostoucí počet toulavých koček v zemích tohoto kontinentu. Kočky jsou v celosvětovém měřítku jedním z nejoblíbenějších domácích mazlíčků. Toulavé kočky se zároveň ve velkých počtech vyskytují ve všech zemích na světě. Na osvojení dnes čekají miliony zachráněných nebo opuštěných koťat. Rozhodnete-li se osvojit si kotě, pomůžete tím nejen jemu, ale přinese to řadu pozitivních změn i do vašeho vlastního života.

Co o nich (ne)víte? Zkuste kvíz o kočkách.

Život s kočkou je plný jedinečných a naplňujících zážitků

Na rozdíl od psů jsou kočky naprosto nezávislá zvířata, která mohou stejně dobře prospívat v divoké přírodě i v domácím prostředí. Kočka si i poté, co si ji přivedete domů, uchová některé přirozené rysy: její chování bude určovat smysl pro nezávislost a svobodu a také nutkání lovit. Zatímco psi jsou obvykle na člověku závislí a projevují mu náklonnost otevřeně, kočky své emoce projevují střídměji a nezávisleji a dělají nám často radost svými zábavnými návyky a způsoby chování.

Získat si důvěru a přátelství kočky, zejména pokud se jedná o kočku osvojenou, trvá trochu déle. Až si však za vámi kočka po čase přijde pro pomazlení a uvelebí se vám s předením na klíně, bude to pro vás jeden z nejjedinečnějších a nejvíce naplňujících zážitků.

Kočky prospívají našemu zdraví

Bylo prokázáno, že z osvojení má prospěch nejen samotná kočka, ale také její majitel, a to z emocionálního, psychologického i fyzického hlediska. Péče o osvojené domácí mazlíčky našemu životu dodává smysl a pocit naplnění a zvyšuje to také naši sebeúctu. Starším lidem nebo lidem, kteří žijí sami, pomáhá přítomnost kočky překonat pocity osamělosti. Kočky jsou totiž často velmi zábavné a v těžkých chvílích dokážou člověka podržet.

U majitelů zvířat se prokázalo také zlepšení fyzické kondice: majitelé koček lépe spí, zejména v přítomnosti svých mazlíčků. Úroveň stresu, a tudíž i riziko několika onemocnění souvisejících se stresem, jako je nebezpečí srdečních záchvatů, je u majitelů koček také nižší.

Osvojení přináší řadu výhod majitelům, pomůže však také samotným zvířatům. Osvojeným kočkám se dostává náležité péče, což u nich v porovnání s toulavými kočkami znatelně prodlužuje dobu dožití.

Péče o osvojené kočky

Pokud k osvojení přistupujeme odpovědně, může to pro nás být mimořádně naplňující zkušenost, neboť tak získáme důvěru a přátelství věrného zvířete a navíc šíříme bohulibou myšlenku odpovědného přístupu k chovu domácích mazlíčků.

Ať už si osvojíme zvíře z útulku nebo ze záchranné stanice, první naše kroky po osvojení musí v každém případě vést k veterináři. U osvojených koček většinou nejsou k dispozici informace o jejich zdravotním stavu z předchozího období, a i když se nějakou anamnézu podaří sestavit, vždy bychom měli pro zajištění bezpečnosti a dobrého zdravotního stavu nově osvojeného kotěte požádat o konzultaci praktického veterináře.

Toulavé kočky mají často ektoparazity a přenášejí některá onemocnění. Pro člověka to představuje poměrně nízké zdravotní riziko, které je možné eliminovat pomocí očkování, odčervení a zajištění vhodných životních podmínek. Některá specifická onemocnění koček, jako je FIV, FeLV, FIP, mohou osvojenou kočku přímo ohrožovat. V takovém případě je nezbytné poradit se s veterinářem, který navrhne vhodnou léčbu.

Během prvních týdnů po osvojení se bude kočka seznamovat s prostředím nového domova: naším úkolem je pomoci jí zvyknout si na jiné krmivo a nové prostředí a naučit ji dodržovat určitá základní pravidla. Zároveň se musíme postarat o to, aby se v novém domově cítila bezpečně a měla možnost se kdykoliv uchýlit na klidné místo.

Zdroj: https://www.zdrave-zvire.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů