Čtvrtek, 18. dubna 2024

Speleologové chystají další průzkum Hranické propasti, za pomoci robota

Speleologové chystají další průzkum Hranické propasti, za pomoci robota

Hlubiny Hranické propasti, nejhlubší zatopené jeskyně na světě, bude tento týden mapovat speciální robot z Maďarska. Jeho úkolem bude nejen naskenovat část zatopené propasti, a získat tak základní údaje pro vytvoření 3D mapy, ale také prozkoumat restrikci Mikádo, která je vstupem do další části propasti. Ponor by se měl uskutečnit do hloubky 200 metrů, řekl dnes ČTK předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba. Za pomoci sondy byla dosud zaznamenána hloubka propasti 404 metrů, dna však nedosáhla.

Speleologové se na průzkum a mapování zatopených částí Propasti s označením Jezírko, Severozápadní kanál, Mokrá rotunda a Lift I. připravovali měsíce dopředu, s maďarskými odborníky jejich robot o průměru jednoho metru a váhy 100 kilogramů letos v červnu testovali v zatopeném vápencovém dolu Köbánya v Budapešti. Nadcházející průzkum by jim mohl otevřít cestu k dalšímu zkoumání. "Pokud se podaří vytvořit 3D mapu těchto prostor, bude to asi největší posun v dosavadním mapování Propasti," uvedl Michal Guba.

Odborníci mají dosud detailně zmapovánu horní část zatopené propasti - jde o Jezírko do hloubky 36 metrů a prostory od Zubatice směrem nahoru k Rotundě. Prostor Liftu I je zmapován do 170 metrů, z hloubky do 200 metrů směrem k Mikádu však mají pouze částečné informace. "Mapování člověkem je v těchto místech velmi složité, byl by to obrovský posun. Získali bychom tak přehled, jak to v této hloubce opticky a fyzicky vypadá," doplnil Guba. Dodal, že si zároveň touto akcí chtějí vyzkoušet vlastnosti robota v náročných podmínkách Hranické propasti. Pokud se navíc díky němu podaří zmapovat okolí Mikáda v hloubce 200 metrů, otevře jim to cestu k dalšímu hloubkovému průzkumu Propasti. To mají v plánu příští rok.

Na akci se podílí několik desítek lidí, kromě českých speleologů nebudou chybět ani odborníci z Maďarska a Portugalska, kteří se podílejí na vývoji softwaru, a velké množství techniky. Podvodního robota vyvinula za pomoci nadnárodního grantu firma UNEXMIN GeoRobotics Ltd. Kvůli náročnosti hloubkového průzkumu budou spolupracovat mimo jiné hasiči ze Záchranného útvaru v Hlučíně, kteří budou mít na starosti například mobilní hyperbarickou komoru, pomohou také odborníci z báňské záchranné stanice a lidé z Mendelovy univerzity, kteří se podílejí dlouhodobě na výzkumu propasti.

Hranická propast je v přírodní rezervaci Hůrka nedaleko Zbrašovských aragonitových jeskyní. V hloubce 69,5 metru začíná jezero, které navazuje na další zatopené části, na jejichž dno se odborníci dosud nedostali. Ponor v členitém krasovém terénu je náročný a riskantní, hloubku speleologové zkoumají řadu let a hranice postupně posunují. Své světové prvenství si propast drží od září roku 2016, kdy za pomoci speciální sondy speleologové dosáhli hloubky 404 metrů. Dna však nedosáhli; došel jim komunikační kabel k robotu, jehož délka byla "pouze" 500 metrů.

Alena Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů