Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zákaz jednorázových plastů může ohrozit i moravskobudějovickou NMBA

Zákaz jednorázových plastů může ohrozit i moravskobudějovickou NMBA

Zákaz výroby a prodeje některých jednorázových plastových výrobků existenčně ohrožuje moravskobudějovickou společnost NMBA. Podle jejího jednatele Petra Bezecného má společnost 95 procent tržeb z prodeje plastových brček, jen pět procent tvoří tržby z prodeje slámek papírových, s jejichž výrobou začala společnost před dvěma lety. Bezecný by uvítal odložení účinnosti zákazu nebo investiční pobídky, díky kterým by mohl výrobu přeorientovat.

"Už jsem se na to ptal na ministerstvu životního prostředí a tam mi řekli, že na nic takového nemáme právo. Ani nevím proč. Myslel jsem si, že do této doby je to legální byznys, když neprodáváme žádné drogy nebo něco takového, ale pak někdo přijde a řekne, že tu výrobu mám zavírat," řekl Bezecný. Uvítal by proto kompenzaci účetní hodnoty nakoupeného vybavení.

Zda se udrží výroba papírových slámek, bude podle něho záležet na zákaznících. Zatím jim kvůli jejich rychlému rozmočení v nápojích přednost nedávají. "Je otázka, co na to řeknou zákazníci. Jestli to (použití papírových slámek) pro ně bude v pohodě, nebo si řeknou, že to nebudou používat vůbec," řekl Bezecný.

Společnost podle něho nyní zaměstnává 20 lidí. Plastová brčka začala vyrábět v roce 1995, původně z polystyrenu, později z polypropylenu, uvádí na webu.

Výroba a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček budou v Česku zakázány v souladu s předpisy Evropské unie. Schválil to dnes Senát v zákoně o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí. Normu, pro niž hlasovalo 49 ze 69 přítomných senátorů, nyní dostane k posouzení prezident.

Změny se měly do českého právního řádu dostat už loni v červenci. Podobný návrh předložila před rokem tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO), bývalá Sněmovna jej ale do konce volebního období nestihla projednat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů