Neděle, 5. května 2024

Řecká firma vyrábí kabelky z fólií z čelních autoskel,vypadají jako z umělé kůže

Řecká firma vyrábí kabelky z fólií z čelních autoskel,vypadají jako z umělé kůže

Kabelky, které sice vypadají jako z umělé kůže, ale jsou z fólií z čelních autoskel, představila na brněnských veletrzích Styl a Kabo řecká firma Axel. Podle obchodní zástupkyně pro Česko a Slovensko Věry Šmídové firma vyrábí z tohoto materiálu už tři roky a zákazníci slyší na to, že jde o recyklovaný materiál, jehož výroba je šetrná k přírodě. Podle zkušeností už čeští zákazníci slyší na recyklované materiály a ekologii výroby podobně jako zákazníci v západní Evropě, řekla ČTK.

"Udržitelnost je trend, který je celosvětový, a nechceme zůstávat pozadu. S nápadem vyrábět kabelky z PVC fólií z čelních autoskel přišli lidé z vedení firmy a nasbírali zkušenosti od kolegů v zahraničí, kteří už tento materiál používali," řekla Šmídová. Fólie se musí podrtit a vznikne z ní tužší odolný materiál, do kterého není potřeba přidávat žádná rozpouštědla. K dispozici je alternativní materiál k syntetické kůži. "Zatím nevíme, jakou životnost bude mít. Zatím víme, že vydrží nejméně tři roky," uvedla Šmídová.

Množství vyrobených kabelek z tohoto materiálu se postupně zvyšuje, ale zatím není v plánu, že by plně nahradil syntetickou kůži. Výroba je zatím zhruba o deset procent dražší, takže i kabelky z tohoto materiálu jsou o to dražší.

Výrobce plánuje používat pro letní sezonu také materiál z recyklovaných PET lahví. Dalším udržitelným materiálem, na který firma vsadila, byla loni viskóza EcoVero. Je to ekologicky vyráběné syntetické vlákno, z něhož Axel šil letní šaty. "Byly tak žádané, že se prakticky hned vyprodaly," doplnila Šmídová.

Firma, která vznikla v řecké Soluni v roce 1999, má hlavní trh právě v Řecku a na Kypru, ale působí i v Itálii, Portugalsku, Španělsku, Francii a také v Česku a na Slovensku a postupně expanduje i na Balkáně. Vyrábí dámské oděvy, boty a doplňky.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů