Čtvrtek, 25. dubna 2024

Představení finalistů E.ON Energy Globe 2022 - Čistění odpadních vod v Rybí

Představení finalistů E.ON Energy Globe 2022 - Čistění odpadních vod v Rybí

Čistění odpadních vod v menších obcích bývá často vzhledem k nákladům na technologie docela oříšek. Severomoravská obec Rybí ale ukazuje, jak je možné se s tímto problémem vypořádat. Funguje zde systém 190 samostatných domovních čističek odpadních vod, které jsou napojené na centrální dispečink. Ten jejich provoz monitoruje a hlídá kvalitu vyčištěné vody. Obec hodlá celý systém dále rozšiřovat o kalové hospodářství.

Mnoho obcí řeší otázku, jak efektivně čistit odpadní vody. Příklad z Rybí ukazuje možnost decentralizovaného řešení pomocí domovních čističek odpadních vod, které jsou zapojeny do centrálního dohledového systému. Díky tomu má obec přehled, jak která domácí čistička funguje, a také plnou kontrolu nad kvalitou vyčištěné vody. Čistá voda odtéká do kanalizačních stok jednotné kanalizace, případně se vypouští do vodního toku nebo do vsaku. Propojené domovní čističky ročně vyčistí průměrně 31 000 m3 vody.

V obci Rybí pracuje celkem 173 malých domovních čističek a 17 větších domovních čistíren odpadních vod. Všechny jsou pomocí telemetrického systému propojeny s dispečinkem. Tam jejich chod hlídá obsluha a upravuje ho v souladu s provozním řádem. O svoz kalů se zatím stará externí firma, obec ale plánuje nákup mobilního kalolisu. Z něj získaný kal pak může být kompostován.

Do systému čištění odpadních vod je zapojeno 60 % domů v obci. Zbylé domácnosti mají čističky, které pracují samostatně, obec je však chce výhledově k dispečinku připojit také. Systém práce s odpadní vodou je dobrým příkladem decentralizovaného řešení, nad nímž však obec neztrácí kontrolu. Jedná se o zajímavou alternativu pro řadu obcí, které čištění odpadních vod řešit musejí, avšak na výstavbu centrální čistírny nemají dostatek financí.

V čem je projekt výjimečný:

  • Představuje decentralizované řešení čistění odpadních vod.
  • Domovní čističky jsou napojeny na dispečink, který hlídá kvalitu čištění.
  • Je zde možnost rozšíření o další domovní čističky a kalové hospodářství.
  • Vyčištěná voda může zůstávat v lokalitě - prevence sucha.

Největší přínos:

Systém propojených domovních čističek v Rybí ukazuje cestu pro další obce, jak snadno čistit odpadní vody bez nutnosti investic do drahých centralizovaných technologií.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů