Čtvrtek, 28. března 2024

SPÚ je nejtransparentnější organizační složkou státu za rok 2021

SPÚ je nejtransparentnější organizační složkou státu za rok 2021

Státní pozemkový úřad (SPÚ) získal první místo v hodnocení organizačních složek státu podle K-Indexu od neziskové organizace Hlídač státu. S počtem 1,52 bodů si vysloužil hodnocení nejvyšší s ratingem A a navázal tak na sérii úspěchů z předchozích let. Ze všech hodnocených subjektů se SPÚ umístil na pátém místě.

,,Jsem velmi rád, že transparentní hospodaření, které je naší dlouhodobou prioritou je vidět. V loňském a předloňském roce jsme obsadili 2. místo a letos jsme předčili naše očekávání. Hlídač státu vyhlásil K-Index popáté, a vždy se nám podařilo umístit se v celkovém hodnocení všech prověřovaných organizací v první desítce," uvedl k umístění ústřední ředitel Martin Vrba.
Index korupčního rizika - zkráceně K-Index, je ukazatel míry rizikových faktorů spojených s rizikem korupce a nehospodárným nakládáním veřejných peněz. Rating A znamená, že hodnotící subjekt nevykazuje téměř žádné rizikové faktory. Zakázky z jednotlivých oborů se u dodavatelů nekoncentrují, ani že se zakázky s podezřelou cenou nekoncentrují u žádných dodavatelů. V souhrnném hodnocení TOP 100 subjektů SPÚ získal páté místo. V hodnocení TOP 100 subjektů jsou zahrnuty také státní podniky, příspěvkové organizace, města, státní nemocnice nebo pojišťovny.
Analytický nástroj K-Index z dílny Hlídače státu analyzoval za rok 2021 přes 800 tisíc smluv v celkové hodnotě více než 3 000 miliard Kč, které státní úřady, organizace a instituce uzavřely se soukromými subjekty. Nyní jsou k dispozici výsledky více jak 1000 největších státních úřadů za minulý rok. K-Index odhaluje klíčová rizika v hospodaření úřadů s veřejnými prostředky a poskytuje zpětnou vazbu a pomocnou ruku k jejich nápravě, a to již 5. rokem.
K-Index na roční bázi hodnotí státní úřady, instituce a organizace, kterých se týká Zákon o registru smluv, a které uzavřely v daném roce se soukromými subjekty minimálně 60 smluv nebo hodnota takových smluv převyšuje 48 milionů Kč. Do výsledné analýzy a porovnání jsou zahrnuté centrální úřady (ministerstva a kraje), státní a městské úřady, firmy, organizace, nemocnice, dopravní podniky i například vysoké školy, které zřizuje stát.
Nástroj K-Index pomáhá k zodpovědnému hospodaření státních úřadů, organizací a institucí. Detailně identifikuje slabá místa ve fungování organizací a následně poskytuje individuálně sadu doporučení.
Výsledky Top 100 nejlepších subjektů podle K-Indexu pro rok 2021 si můžete prohlédnout zde:
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů