Čtvrtek, 25. dubna 2024

Liberecký kraj: Střechu parkovacího domu pokryje zeleň

Liberecký kraj: Střechu parkovacího domu pokryje zeleň

Projekt revitalizace dolního centra Liberce zahrne výstavbu nového parkovacího domu, lávky přes Nisu, náplavky či kultivaci okolí sídla krajského úřadu pomocí sadových úprav.Součástí projektu je také stavba vegetační střechy na parkovacím domě, která by měla být financována z Národního plánu obnovy v rámci Národního programu Životního prostředí.

Kraj předpokládá, že na ni obdrží dotaci ve výši 100 % způsobilých výdajů. Na podání projektu do výzvy Národního plánu obnovy se včera na svém jednání shodli krajští radní. Práce začnou ještě letos na podzim.

,,V současné době již projekt výstavby zelené střechy soutěžíme a hodnotíme nabídky potenciálních zhotovitelů. Liberecký kraj se vydává touto cestou, protože vegetační střecha odpovídá současným ekologickým trendům. Považuji to zároveň za test technologie. Na všech dalších projektovaných budovách se budeme snažit postupovat stejně. Příkladem je projekt Centrálního depozitáře v Českém Dubu. V době globálního oteplování navíc zelená střecha významně přispěje k ochlazování části dolního centra Liberce. Díky projektu náplavky, a vůbec celkové revitalizaci okolí sídla krajského úřadu, se zde lidé budou cítit zase o něco příjemněji," dodal hejtman Martin Půta.

Zdroj: NSZM

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů