Čtvrtek, 25. dubna 2024

Automobilky Iveco a Hyundai představily prototyp dodávky na vodíkový pohon

Automobilky Iveco a Hyundai představily prototyp dodávky na vodíkový pohon

Italský výrobce nákladních aut, autobusů a motorů Iveco dnes představil prototyp velké dodávky na vodíkový pohon s názvem eDaily, kterou vyvinul s jihokorejskou automobilkou Hyundai Motor. Vůz má dojezd 350 kilometrů a maximální užitečné zatížení tři tuny, uvedly firmy v tiskové zprávě.

Iveco a Hyundai v březnu podepsaly předběžnou dohodu o spolupráci v oblasti sdílené technologie vozidel, společného zásobování a vzájemných dodávek. V červenci firmy oznámily, že Iveco osadí své autobusy na vodíkový pohon v Evropě systémy palivových článků navrženými společnosti HTWO, která je divizí automobilky Hyundai.

Nová dodávka eDaily je vybavena systémem vodíkových palivových článků Hyundai o výkonu 90 kilowattů (kW) a elektromotorem o výkonu 140 kW. Akumulátory vozidla dodává společnost FPT Industrial, která je divizí italské automobilky a která se zaměřuje na pohonné jednotky.

Součástí skupiny Iveco je také český výrobce autobusů Iveco Czech Republic, do roku 2006 známý pod názvem Karosa. Závod firmy ve Vysokém Mýtě je největší továrnou Iveco Bus. Společnost Hyundai v listopadu 2008 oficiálně zahájila sériovou výrobu osobních aut v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů