Pátek, 29. března 2024

Jihlavané mohou odložit použitelné věci i do venkovní skříně na sídlišti

Jihlavané mohou odložit použitelné věci i do venkovní skříně na sídlišti

V Jihlavě mohou lidé odložit věci, které ještě mohou posloužit někomu jinému, i do venkovní samoobslužné skříně na sídlišti Březinova. Od minulého týdne tam je mezi nákupním a zdravotním střediskem. Dát do této skříně mohou například nádobí, vázy, květináče, knihy, CD nebo hračky, uvedla radnice na webu. První tzv. re-use centrum v tomto krajském městě funguje od loňska ve sběrném dvoře v Brtnické ulici, podle Služeb města Jihlavy se osvědčilo.

Obyvatelé největšího jihlavského sídliště se na radnici často ptali, jestli by podobné zařízení nemohlo být i u nich, aby to neměli tak daleko. Jako příklad uváděli budky na veřejných prostranstvích, do nichž je možné odkládat knížky. "Proto jsme se rozhodli na zkoušku vytvořit re-use skříň právě na sídlišti Březinova," uvedla Katarína Ruschková z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu. Lidé mohou dát do skříně použitelné věci, které by jinak skončily v popelnici.

Do polic skříně podle Ruschkové nepatří textil, nábytek ani elektrospotřebiče. "Nábytek, koberce, sušáky na prádlo a další rozměrné věci je potřeba odvézt do sběrného dvora," uvedla. Skříň je vyrobená z materiálu, který vznikl zpracováním recyklovaného textilu a plastových fólií vytříděných v Jihlavě. Město ji osadilo ve spolupráci s firmou FCC zaměřenou na odpadové hospodářství.

TIP: Na vše ostatní, co nepatří do re-use skříně je tu www.KAMsNIM.cz

Do re-use centra ve sběrném dvoře v Brtnické ulici lidé nosí věci a také si je tam chodí vybírat, například nádobí, sportovní vybavení a knihy. Žádné poplatky se neplatí. "Myslím, že to má svůj smysl a že to řadě lidí pomůže," řekl mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Podle něj se ukázalo i to, že je to pro hodně lidí také koníček. "Objíždějí tato centra a specializují se například na porcelán nebo těžítka," uvedl.

Centrum, kde si lidé mohou vybírat z odložených věcí, funguje na Vysočině také třeba v Třebíči.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů