Sobota, 20. dubna 2024

Staré krabice u nás nekončí v kontejneru. Být ekologický se vyplatí

Staré krabice u nás nekončí v kontejneru. Být ekologický se vyplatí

Kartonové krabice jsou dlouhodobě vnímány jako jednorázový obal, který se po prvním použití vyhodí, v lepším případě zrecykluje, v horším spálí. Karton je přitom poměrně odolný materiál, který může při zachování základních přepravních pravidel sloužit opakovaně delší dobu. A proto u nás dáváme použitým krabicím další šanci!

Balení a odesílání zásilek je vzhledem k charakteru naší činnosti na denním pořádku. Ve skladech Fulfillmentu by Authentica odbavíme měsíčně v průměru 80 000 zásilek, přičemž využijeme 78 000 přepravních krabic všech druhů a velikostí. Zároveň k nám také mnoho krabic putuje. Většina přijde spolu s novým zbožím, které naskladňujeme, část se pak vrací nazpět od zákazníků.
Rozhodli jsme se proto pro logický krok - obě tyto skupiny propojit. Krabice, které máme k dispozici roztřídíme, a ty které jsou v dobrém stavu (což je většina) znovu použijeme. Nepoužitelné krabice rozřežeme a používáme jako výplň pro zvýšení bezpečnosti zboží během přepravy.
V současnosti si v tomto systému vystačíme s krabicemi, které k nám putují takříkajíc organicky, v rámci naší činnosti. V případě nutnosti ale nemáme problém použité krabice vykupovat a zapojit je zpět do oběhu. Krabice většinou skladujeme nerozložené, abychom zbytečně neplýtvali lepicí páskou. Rozkládáme je pouze v případě nedostatku místa.
Zachráníme víc než 6 000 stromů
Změna přístupu k nakládání s krabicemi nám přináší výhody na několika úrovních. V první řadě je ekologičtější, protože opakovaným využitím kartonového materiálu snižujeme jeho spotřebu, a tudíž nutnost výroby nového.

TIP: Bezmála 200 míst po celé ČR, kde od vás rádi přeberou kartonové krabice i jejich výplně najde v mapě na KAMsNIM.cz

Materiál na výrobu 2 577 lepenkových krabic běžné velikosti váží asi jednu tunu. Na jeho výrobu se využije 17 vzrostlých stromů. Kromě nich ale také asi 174 litrů oleje, 4 000 kW elektřiny a 265 hektolitrů vody. S trochou zjednodušení lze říct, že kdybychom dokázali na všechny naše zásilky využít už použité krabice (78 000 krabic měsíčně, tj. 936 000 ročně), zachráníme 6175 stromů, a to už je hezký kus lesa. A co teprve, když je použijeme ještě jednou, dvakrát?
A také dost ušetříme
Neméně důležité je pro nás ale i ekonomické hledisko. Průměrně velká krabice dnes vyjde asi na 8 Kč, při použití 1 000 krabic ušetříme po odečtení nákladů na práci se staršími krabicemi asi 6 000 Kč. Další úspora přichází se změnami v odpadovém hospodářství. Ještě do nedávna platil výkup 2000 Kč za tunu papírového odpadu, v září se cena snížila na 1000 Kč a od října je dokonce nutné sáhnout do vlastní pokladny pro 1000 Kč za odvoz papírového odpadu. To znamená, že se papír prakticky nevykupuje.
Opakované využití starších krabic tak přináší dvojitý užitek. Šetří přírodní zdroje a také naše náklady.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů