Sobota, 20. dubna 2024

Jak funguje krajina? Unikátní projekt nabízí aplikaci, deskovou hru a spoustu dalšího

Jak funguje krajina? Unikátní projekt nabízí aplikaci, deskovou hru a spoustu dalšího

,,Vliv lidské společnosti na krajinu je obrovský a negativně se projevuje zejména v dlouhodobém měřítku. Ochrana a efektivní management území jsou komplikovány vnímáním společnosti, která nemá zakořeněnou stabilní krajinnou mozaiku jako hodnotu samu o sobě. Společnost bez přímé vazby na půdu ztratila povědomí o přirozeném vývoji krajiny a tomu odpovídají myšlenkové vzorce postrádající kontinuitu v plánování vývoje prostoru," uvádí hlavní projektové stránky hodnotykrajiny.cz

HRAJINA - hra o krajině
Originální desková hra, která ,,simuluje reálné využívání krajiny s projevem pozitivních i negativních událostí, které ji ovlivňují," jak uvádí herní návod. Herní skupiny tvoří - zemědělci, podnikatelé, služby, veřejnost, volný čas. Cílem hry je v průběhu 4 kol (1 kolo zobrazuje 1 volební období) naplnit poslání dané skupiny a splnit individuální cíle, zajistit další rozvoj.
Více o pravidlech a celé hře najdete na webu hodnotykrajiny.cz
Hrajina má též svou virtuální podobu:
  • webová aplikace - vybuduj si plnohodnotnou virtuální obec. Staň se řádným hospodářem s obecním rozpočtem a využij peníze ke stavbě např. vodohospodářské, průmyslové, zemědělské infrastruktury.
  • mobilní aplikace - vyzkoušej si roli starosty/starostky obce a vybuduj místo, kde bude zajištěna harmonie mezi obyvateli a krajinou. Autor aplikace MENDELU.
Participativní plánování
,,Participativní plánování je založené na zapojování obyvatel, komunit, institucí a developerů do plánování a rozvoje města. Jedná se o poměrně novou disciplínu, která se využívá posledních pár let. Výhodou takto založeného plánování je zahrnutí požadavků obyvatel a dotčených subjektů, kteří jsou hlavními uživateli městského prostoru, a proto má jejich názor velký význam," uvádí definice zveřejněná na projektové stránce.
Občané se mají možnost v rámci participativního plánování zvýšit svůj vliv na obecní dění prostřednictvím své účasti na veřejných setkání, diskusních fórech atp. Obyvatelé měst/obcí mohou podávat stížnosti, podněty státní správě či problémy řešit přímo skrze politickou strukturu. Podnikatelské subjekty se mohou účastnit plánování v roli veřejnosti nebo zainteresované strany.
Zdroj: hodnotykrajiny.cz
Autor: Lukáš Žaludek
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů