Sobota, 20. dubna 2024

Seat potvrdil plán výroby elektromobilů a baterií, investuje deset miliard eur

Seat potvrdil plán výroby elektromobilů a baterií, investuje deset miliard eur

Automobilka Seat, která je součástí skupiny Volkswagen, i přes počáteční výhrady k vládním dotacím potvrdila rozsáhlý projekt výroby elektromobilů a baterií ve Španělsku. Ve videu o tom dnes informoval šéf podniku Wayne Griffiths. Projekt pod vedením Seatu, do něhož se zapojí dalších 60 firem napojených na Volkswagen, počítá s investicí deset miliard eur (243,8 miliardy Kč).

Cílem projektu je elektrifikace španělského automobilového průmyslu. Ze Španělska by se tak mělo stát evropské centrum výroby elektromobilů a baterií.

Španělská vláda v říjnu uvedla, že Seat obdrží 397,4 milionu eur z celkové částky 877 milionů eur v první fázi programu financování elektromobilů. Madrid k tomu využije unijní fond obnovy po pandemii covidu-19. Automobilka už dříve uvedla, že tyto finanční prostředky nejsou dostatečné.

"Dnešek je pro nás všechny historickým dnem, protože jsme učinili strategický krok," uvedl ve videu Griffiths. "Partneři Seat, Volkswagen Group, PowerCo a Future: Fast Forward přijali projekt PERTE VEC a společně ve Španělsku investují deset miliard eur," dodal.

PERTE je zkratka, která ve Španělsku označuje strategické projekty pro hospodářskou obnovu a transformaci, na nichž spolupracuje veřejný a soukromý sektor. PERTE VEC se týká sektoru elektrických a připojených aut.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů