Sobota, 11. května 2024

Použité krabice nemusí skončit v kontejnerech, řada obchodů je znovu využije

Použité krabice nemusí skončit v kontejnerech, řada obchodů je znovu využije

Kartonové krabice od zakoupeného zboží z kamenných i internetových obchodů nemusí skončit jako odpad v modrých kontejnerech na papír. Řada menších e-shopů a prodejců použité krabice a papírové tašky, případně bublinkové fólie či další výplně do krabic po dohodě odebírá a balí do nich své další zásilky. Firmy tak ušetří za drahé obaly, zároveň se sníží množství vytvořeného odpadu. Databázi zapojených e-shopů najdou zájemci na webu či v aplikaci Kamsnim.cz.

Všechny obalové materiály jsou podle autorů aplikace navrhovány tak, aby vydržely opakovanou manipulaci. Je proto škoda s nimi zacházet jako s jednorázovým odpadem. "Momentálně je v mapě 189 míst na krabice," sdělil ČTK Radek Janoušek ze spolku Ukliďme Česko, který aplikaci před dvěma lety spustil. Web nabízí vyhledání míst v okolí, kde se dá legálně, smysluplně a ekologicky odložit i další nepotřebné či nechtěné věci nebo odpady.

Aplikace poradí, kde se dají odevzdat prošlé léky, pneumatiky, vysloužilé elektrospotřebiče, baterie, světelné zdroje, objemný či stavební odpad, nebezpečné odpady i hliníkové kávové kapsle. Ukáže, kde v okolí ještě využijí nepotřebné, ale stále funkční oblečení, hračky, knihy, CD a DVD, nábytek, sportovní vybavení či potřeby pro domácnost. Přináší postupně rozšiřovanou databázi sběrných dvorů, charitativních obchodů, nábytkových či potravinových bank, takzvaných re-use a recyklačních center nebo swapů pro výměnu nejen oblečení.

Všechny odpadky tak mohou podle iniciátorů skončit na správném místě, navíc znovupoužitelné věci najdou svůj druhý domov. Celkem mapa projektu obsahuje už téměř 120.000 takových míst po celé republice.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů