Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Litoměřicích chtějí již brzy využívat k vytápění geotermální energii

V Litoměřicích chtějí již brzy využívat k vytápění geotermální energii

Geotermální energie může podle expertů představovat jedno z řešení současné energetické krize, jde totiž o prakticky nevyčerpatelný zdroj obnovitelné energie. Pravděpodobně již velmi brzy ho začnou využívat v Litoměřicích.

Již před třemi lety totiž odstartoval pod vedením České geologické služby, jednoho ze zakládajících členů RINGENu, projekt, jehož cílem je získat detailní představu o dostupném potenciálu zemské energie, kterou by bylo možné energeticky využít.

Unikátní projekt zkoumá potenciál geotermálni? energie v hloubkách přibližně 400 až 5000 metrů. Úkolem je zejména zpřesnit, případně nově vymezit oblasti, které by mohly být využity pro jímání zemského tepla, ať již z malých či větších hloubek.

Malé hloubky přitom potřebují k využití navíc tepelná čerpadla, větší hloubky pak mohou být využity přímo k produkci tepla či za jistých podmínek ke kombinované výrobě tepla a elektřiny.

Z dosavadních zkoumání je zřejmé, že potenciál geotermální energetiky ČR se pohybuje na úrovni evropského průměru, což znamená, že je poměrně značný: v budoucnosti může geotermální energie zabezpečit až třetinu naší spotřeby elektřiny a polovinu spotřeby tepla.

Na základě analýzy připravovaných a možných projektů experti Komory obnovitelných zdrojů energie odhadli, že v případě existence vhodné podpory ze strany státu by do roku 2030 mohlo vzniknout až 10 tepláren a 20 výtopen využívajících geotermální energii. To by při instalovaném výkonu jedné teplárny 5 MWe a 40 MWt a výtopny 10 MWt znamenalo v roce 2030 celkovou výrobu 350 GWh elektřiny a 6 500 TJ tepla (a celkový instalovaný výkon 50 MWe a 600 MWt).

V současnosti probíhá návazný projekt Synergys, jehož rozpočet má být až 1,25 mld. korun a který by měl být realizován v následujících letech z prostředků Operačního programu Spravedlivá transformace. Projekt je zaměřen na řešení problémů spojených s energetickou transformací Ústeckého kraje a České republiky a na rozvoj podmínek pro vývoj a aplikaci nových čistých zdrojů energie.

Klíčovým výstupem je soubor pilotních technologií hlubinného geotermálního zdroje, podzemních zásobníků tepla a elektrolytické jednotky pro výrobu zeleného vodíku integrovaných do funkčního technologického "ekosystému".

Zdroj: RINGEN, Česká geologická služba

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů