Pátek, 29. března 2024

25. října - Mezinárodní den domácích mazlíčků

Mezinárodní den domácích mazlíčků má dlouhodobou tradici, slaví se již od roku 1931. Vznikl jako oslava všech chovaných zvířat. Tímto dnem si tak připomínáme, jak důležitou a neodmyslitelnou součástí našich životů jsou. Aby byl jejich život šťastný a zdraví, potřebují nejen naši lásku, ale také náš zodpovědný přístup k jejich chovu.

25. října - Mezinárodní den domácích mazlíčků

Svět zvířat nezná lidské vlastnosti jako je závist, chamtivost, příkoří, je však plný emocí - radosti, lásky k svému páníčkovi, ale i strachu a pocitu bolesti. Pejsci, kočičky, křečci, králíčci, ježci, fretky, papoušci, rybičky a další domácí a hospodářská zvířata mají nárok na zdravý a šťastný život. Potřebují lásku, stravování a vhodný prostor, ale i zodpovědný přístup páníčků. Nějakého zvířecího mazlíčka má u nás 70 procent lidí. Měsíčně přitom za ně utratí v průměru okolo tisíce korun.

A zapomínat by se nemělo ani na zvířata v útulcích. Kolik takových zvířat je, není přesně známo - počty odložených nebo ztracených zvířat se však pohybují v desetitisících. V celé České republice je celkem okolo 300 útulků. Donést krmivo, hračku či třeba vyvenčit některého z pejsků zde umístěných, by bylo jistě milým dárkem nejen v tento "sváteční" den.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů