Úterý, 19. března 2024

Další krajská budova významně ušetří za energie. Je úspornější a na střeše má soláry

Další krajská budova významně ušetří za energie. Je úspornější a na střeše má soláry

Střední odborná škola dopravy a cestovního ruchu v Krnově je po rozsáhlé rekonstrukci.

Energetické úspory zajistí zateplená fasáda, vyměněná okna a fotovoltaická elektrárna na střeše budovy. Investiční akce, která byla zahájena letos v květnu, si vyžádala 14,9 milionu korun, část těchto prostředků získal Moravskoslezský kraj z evropských fondů, zbytek pokryl ze svého rozpočtu.

,,S realizací energetických úspor na svých budovách začal Moravskoslezský kraj dávno před začátkem války na Ukrajině a energetickou krizí, kterou aktuálně Evropa prochází. Teď se ukazuje, jak to bylo prozíravé. Další objekt v majetku kraje je významně energeticky úspornější, a to díky právě dokončené rekonstrukci. Krnovská střední škola má zateplenou fasádu, vyměněná okna i dveře a bude si sama vyrábět elektřinu díky solárním panelům na střeše," uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro finance, investice a majetek Jaroslav Kania s tím, že součástí projektu byla i nová hydroizolace stěn pod úrovní terénu, zateplení podlahy v půdním prostoru, ale i výměna všech klempířských a zámečnických prvků na fasádě. Rekonstrukce přišla na 14,9 milionu korun, z toho 4,1 milionu korun kraj získal z EU, zbytek zaplatil ze svých prostředků. Zhotovitelem stavby byla společnost Agist.

Snižování energetické náročnosti krajských budov je v Moravskoslezském kraji prováděno od roku 2012. Od té doby už byla zateplena většina školských zařízení, začalo se od těch s největší energetickou náročností. ,,Střední školy a gymnázia jsou již zatepleny, tedy pokud to bylo technicky a památkově možné. Pouze zhruba 15 procent škol ještě čeká kompletní zateplení ke snížení energické náročnosti, jedná se hlavně o základní školy a základní umělecké školy v majetku kraje," řekl náměstek hejtmana kraje Jaroslav Kania a doplnil, že v tomto roce má Moravskoslezský kraj ve svém rozpočtu alokováno 162 milionů korun na celkem 12 investičních akcí týkajících se snižování energetické náročnosti školských budov. Další významné prostředky kraj využije z evropských zdrojů.

,,Peníze na snižování energetické náročnosti budov získáváme také z Evropských strukturálních a investičních fondů například prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí. V letošním roce plánujeme proinvestovat 317 milionů korun, s očekávanou evropskou dotací 95 milionů korun, v příštím roce pak plánujeme proinvestovat na 378 milionů korun, s očekávanou dotací 88 milionů korun. Evropské peníze jsou pro rozvoj našeho kraje velmi důležité, a to ve všech oblastech života. Od zdravotnictví, přes dopravu, vzdělávání až po samotný rozvoj regionu. Teď se intenzivně připravujeme na čerpání prostředků z nového programového období, kde je novým externím finančním zdrojem Fond pro spravedlivou transformaci," vyjmenoval náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro regionální rozvoj Jan Krkoška.

Po krnovské střední škole přichází na řadu rekonstrukce střední školy v Ostravě. Energetické úspory se zvýší ve vítkovické Vyšší odborné škole zdravotnické. Rozsáhlá rekonstrukce zahrnuje kromě zateplení budov a výměny oken také opravu krovu a výměnu střechy. Náklady ve výši 51,6 milionu korun pokryje s 11milionovou dotací z EU ze svého rozpočtu kraj. Práce začaly za plného provozu školy již na začátku tohoto měsíce, firma STASEKO PLUS by měla mít hotovo v létě 2023.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů