Středa, 24. dubna 2024

Londýn navzdory kritice schválil první nový uhelný důl po 30 letech

Londýn navzdory kritice schválil první nový uhelný důl po 30 letech

Britská vláda navzdory kritice i z vlastních řad schválila výstavbu prvního nového uhelného dolu po 30 letech. Zelenou dal dnes večer projektu v severozápadním anglickém regionu Cumbria ministr pro místní rozvoj Michael Gove, uvádí BBC. Z vytěženého uhlí se nebude vyrábět elektřina, ale koksovatelné uhlí pro výrobu oceli. Nejméně 80 procent by mělo jít na export.

Zastánci projektu tvrdí, že důl poblíž města Whitehaven vytvoří stovky pracovních míst v zaostalé oblasti. Navíc by pak podle nich odpadl klimaticky škodlivý dovoz koksovatelného uhlí.

Ekologové i někteří členové vládní Konzervativní strany tvrdí, že důl pohřbí klimatické cíle Británie. Připomínají také, že celosvětová poptávka po koksovatelném uhlí klesá.

Podle televizní stanice Sky News britští výrobci oceli pochybují, že vytěžené koksovatelné uhlí bude mít správné složení. Analýza institutu Green Alliance zjistila, že důl by mohl znečistit životní prostředí stejně jako kdyby na britských silnicích přibylo dalších 200.000 aut. Předseda Světové konference o klimatu z roku 2021 Alok Sharma hovořil o "regresi" jak pro britská opatření pro ochranu klimatu, tak pro mezinárodní reputaci země.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů