Úterý, 19. března 2024

Kraj opravil dům dětí a mládeže. Radost mají i rorýsové

Kraj opravil dům dětí a mládeže. Radost mají i rorýsové

Velkou rekonstrukcí prošel Dům dětí a mládeže (DDM) v Janského ulici v Olomouci. Oprava budovy vedla ke snížení její energetické náročnosti. Dům má nejen novou zateplenou fasádu, okna a dveře, ale také hnízda pro rorýse obecného. Slavnostního otevření se ve čtvrtek 1. prosince zúčastnil hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek a spolu s ním krajský radní pro oblast školství Aleš Jakubec.

,,V době rozhodování o spuštění tohoto stavebního projektu ještě nebyla ukrajinská válka a energetická krize. Takže mohly úpravy objektu proběhnout v klidu a standardně. Do ostatních budov kraje nyní investujeme a projektujeme v časové tísni, vyvolané potřebami dalších úspor. Tak, abychom tuto situaci všichni dobře zvládli," řekl hejtman Suchánek.

Řemeslníci zateplili obvodový plášť budovy a celou střešní konstrukci, vyměnili okna a dveře. Jako bonus vybudovali dvě prosklené zimní zahrady, které zabezpečili polepem proti nárazům ptáků. Radost z nové fasády mají také rorýsi obecní, stěhovaví ptáci, kteří mají pod střechou k dispozici hnízdní dutiny. Dále technici do objektu namontovali vzduchotechniku, která zajistí automatické větrání a chlazení společných prostor. Olomoucký kraj, který DDM zřizuje, investoval do oprav jedenáct miliónů korun.

,,Podporujeme a staráme se o krajská střediska volného času. Tato investiční akce stála kraj mnoho peněz, které byly využity na dobrou věc. Přeji si, aby se tu líbilo jak zaměstnancům, tak hlavně dětem, kteří zde tráví svůj volný čas," dodal radní Jakubec.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů