Středa, 24. dubna 2024

V Německu se aktivisté střetli s policií u vísky, jež má být zničena kvůli těžbě

V Německu se aktivisté střetli s policií u vísky, jež má být zničena kvůli těžbě

Potyčky dnes propukly mezi policisty a demonstranty, kteří se snaží zabránit zbourání vesničky Lützerath v rýnském hnědouhelném revíru. Informuje o tom agentura DPA. Klimatičtí aktivisté házeli po strážcích pořádku dělbuchy, láhve a kameny a policie kvůli tomu proti nim zahájila trestní stíhání.

Protestující se původně ukryli za hořící barikádou, kterou postavili na příjezdu do Lützerathu. Policie ale barikádu odpoledne odklidila, stejně jako nástavbu nad příjezdovou silnicí. Z ní policisté sundávali demonstranty.

Přípravné práce na vyklizení vesnice jsou naplánovány na polovinu ledna, řekl policejní mluvčí.

Lützerath leží jihozápadně od Düsseldorfu a má ustoupit těžbě. Domy v této vesničce ale obývají aktivisté, kteří bojují za její záchranu. Úřady je vyzvaly, aby okupaci vesničky ukončili bez použití násilí.

"Uhlí pod Lützerathem musí zůstat v zemi," řekla Antje Bussbergová z iniciativy "Alle Dörfer Bleiben" (Všechny vesnice zůstanou). Aktivisté se snaží zabránit tomu, aby uhlí skončilo v elektrárnách a ty do ovzduší vypustily další tuny oxidu uhličitého přispívajícího k oteplování klimatu. Ale energetická skupina RWE trvá na tom, že uhlí z této oblasti je potřebné, aby "v době energetické krize bylo zajištěné zásobování elektráren". RWE dodala, že všichni původní obyvatelé Lützerath už opustili.

Loni v říjnu se německá spolková vláda, vláda Severního Porýní-Vestfálska, kde se těžařská oblast nachází, a RWE dohodly na uspíšení odklonu od uhlí do roku 2030. Součástí dohody bylo ale také vzhledem k energetické krizi prodloužení chodu rezervních uhelných elektráren do jara 2024. Tyto bloky měly být původně odpojeny ke konci roku 2022.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů