Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Ústí nad Labem se otevřelo re-use centrum, shromažďuje použitelné věci

V Ústí nad Labem se otevřelo re-use centrum, shromažďuje použitelné věci

V Ústí nad Labem se dnes otevřelo re-use centrum. Shromažďuje věci, které už někteří nepotřebují, ale jiní je využijí. Dostanou je zdarma uprchlíci a osoby v nouzi. Za levno si je může koupit každý. Cílem je prodloužit život věcem a pomoci těm, kteří to potřebují. ČTK to řekla ředitelka centra Jindra Moravcová.

Nápad na vytvoření centra vznikl na základě uprchlické krize. "Od začátku války na Ukrajině vznikala různá místa humanitární pomoci. Často lidé tzv. na koleně organizovali sbírky věcí. Oslovovali kamarády. Centrální místo, kam by mohli přijít i Ústečáci pro pomoc, chybělo," uvedla Moravcová. Poptávka byla také ze strany osob, které vyznávají udržitelný rozvoj a neradi plýtvají.

Prostor na Masarykově třídě ve středu města je zatím podle Moravcové dostačující. Zatím je tu hlavně dětské oblečení, nádobí, domácí potřeby, bytový textil. Místo je i na drobný nábytek. "Umíme i zprostředkovat předání třeba postele. Potřebná je drogerie, povlečení a další věci," řekla Moravcová, která by do budoucna ráda pořádala v re-use centru workshopy na téma třídění a další akce.

TIP: Ostatní Re-use centra v ČR a další místa pro využívání nepotřebných věcí najdete v mapě projektu KAMsNIM.cz

Zapojit se chtějí do provozu centra také samotní uprchlíci. Na dnešní otevření přišla Olga z Ukrajiny, která je v Ústí nad Labem se sestrou od poloviny září. "Češi nám pomohli, proto i my chceme pomoci," řekla ČTK. Pochází z městečka u Mariupolu, její dům už nestojí. "Nemám se kam vrátit, chceme zůstat tady," uvedla. Na Ukrajině má syna s rodinou.

Re-use centrum podle ředitelky Dobrovolnického centra Ústí Lenky Vonky Černé pomůže i uprchlíkům, kteří se chtějí po čase vrátit na Ukrajinu. "Potřebují jen pár věcí a s nimi skromně přežít do doby, než budou moci domů. Charitativní obchůdek v krajském městě chyběl také místním," řekla ČTK. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině je stále v provozu třikrát týdně. "Pokaždé přijde 50 až 70 lidí. Na místě už jim s administrativou pomáhají ženy, které přišly z Ukrajiny v březnu nebo dubnu. Ze sedmi těch, které jsme zaměstnali, je šest vysokoškolaček," uvedla Černá.

Otvírací hodiny re-use centrum zveřejní v nejbližší době na svém facebookovém profilu. "Dneska jsme otevřením chtěli ukázat, že tu jsme a ještě shromáždit pár věcí, aby lidé měli z čeho vybírat. Přinést sem mohou i nechtěné vánoční dárky," uvedla Moravcová.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů