Úterý, 19. března 2024

Praha zvažuje úsporná opatření na všech budovách, které vlastní

Praha zvažuje úsporná opatření na všech budovách, které vlastní

Vedení Prahy zvažuje zavedení úsporných opatření na všech budovách, které hlavní město vlastní. Možností je mimo jiné výměna osvětlení či výměna zdroje vytápění. Podle výsledků pilotního projektu takzvaného energetického ekosystému mapujícího fungování části městských budov, by v případě zavedení opatření klesla spotřeba energie i produkce emisí oxidu uhličitého (CO2). Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní.

Materiál vypracovala městská firma Operátor ICT (OICT). Vedení metropole na jeho základě uspořádá workshop všech zúčastněných stran a na základě jeho výsledku se rozhodne o dalším postupu. Město kvůli úsporám energií letos mimo jiné plánuje nainstalovat solární panely na střechy 163 svých budov.

Pilotní projekt byl rozdělen do několika částí. V první bylo vytipováno 80 budov, u kterých OICT sbíral statická data o technických vlastnostech budovy, a to o zdrojích vytápění, chlazení, fasádě nebo spotřebě energií. Zjištěné informace byly zanalyzovány a vznikl z nich mimo jiné takzvaný atlas budov a následně finanční model. Magistrát spolu s městskými částmi vlastní na 7000 objektů.

V pilotním projektu dokument například doporučuje u vybraných budov v 54 případech vyměnit zdroj tepla za účinnější, u 58 domů využít obnovitelné zdroje energie při ohřevu vody nebo u desítky domu vyměnit světla za úspornější LED osvětlení.

Magistrát v souvislosti s energetickou krizí připravil úsporná opatření, kdy topí na méně stupňů. Radní už schválili tendr na vybudování přivaděče vody z Vltavy, kterou by se s pomocí tepelných čerpadel mělo topit přímo v budově Nové radnice. Město také vydalo pokyn svým organizacím, aby se snažily zajistit rychlé úspory například omezením nebo výměnou starších spotřebičů. V případě veřejného osvětlení magistrát postupně investuje do výměny sodíkových výbojek za výrazně úspornější LED variantu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů