Čtvrtek, 18. dubna 2024

Závad zjištěných u prodejců vánočních kaprů loni meziročně ubylo

Závad zjištěných u prodejců vánočních kaprů loni meziročně ubylo

Inspektoři Státní veterinární správy (SVS) v závěru loňského roku zkontrolovali takřka 760 prodejců vánočních kaprů v celé České republice. Závadu zjistili ve 2,2 % případů, což bylo ve srovnání s rokem 2021 meziročně méně. Mezi nejčastější nedostatky patřily prohřešky proti hygieně při prodeji. V několika případech bylo zjištěno porušení zásad welfare a nenahlášení prodejního místa SVS. Prodejci ryb v ČR před uplynulými Vánoci nahlásili přes 3000 prodejních míst, více než v předchozích letech.

Celkem provedli veterinární inspektoři 758 kontrol prodejců ryb. Alespoň jednu závadu zjistili při 17 akcích. Celkový počet pochybení dosáhl 28 (v rámci jedné kontroly může být zjištěno více prohřešků).

Porušení požadavků na hygienu pracovního místa a pracovních pomůcek, požadavky na osobní hygienu, nedostatečný přívod pitné vody nebo naopak chybějící odtok do kanalizace či nevyhovující nakládání s vedlejšími živočišnými produkty zjistili veterinární inspektoři v 11 případech. V 10 případech se prodejci provinili proti zásadám welfare při prodeji a manipulaci s rybami. Porušení legislativy v této oblasti spočívala především ve zdravotním stavu ryb. V šesti případech bylo zjištěno, že kontrolovaný prodejce nenahlásil v zákonné lhůtě, kde a v jakých dnech bude ryby prodávat.

Jeden z prodejců kaprů v Karlovarském kraji deklaroval, že prodává Třeboňského kapra, avšak certifikát o pravosti chráněného zeměpisného označení nebyl umístěn na viditelném místě a ani nebyl tomuto prodejci udělen. Popsaným jednáním se prodejce odpustil klamání spotřebitele.

,,Prodejci, kteří porušili předpisy, dostanou pokutu. V případech, kdy jsme zjistili porušení zákona na ochranu zvířat proti týrání, předáváme podnět příslušné obci s rozšířenou působností, která vede své správní řízení. Na problémové prodejce se přednostně zaměřujeme při dalších kontrolách," uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Pokud se na výsledky kontrol podíváme z regionálního pohledu, nejvíce jich provedli inspektoři v Jihomoravském (155), Středočeském (107) a Moravskoslezském kraji a Praze (shodně 77), kde se ryby prodávaly na nejvíce místech. Nejvyšší procento nevyhovujících akcí bylo zjištěno v hlavním městě, a to 6,5 %.

V roce 2021 SVS zkontrolovala přibližně 880 prodejních míst z celkových téměř 3000 lokalit. Zhruba ve třech procentech kontrol zjistili inspektoři nějakou závadu (v roce 2020 to byly dvě procenta kontrol). Nejčastějším nedostatkem bylo podobně nenahlášení prodejního místa příslušné krajské veterinární správě (19), následovala pochybení v hygieně prodeje (16) a objevilo se několik případů problémů s welfare (4).

Zdroj: Státní veterinární správa

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů