Pátek, 10. května 2024

V Austrálii našli ropuchu vážící 2,7 kilogramu, mohla by být největší na světě

V Austrálii našli ropuchu vážící 2,7 kilogramu, mohla by být největší na světě

Strážci přírodního parku na severu Austrálie našli ropuchu obrovskou vážící 2,7 kilogramu. Obojživelník, který dostal přezdívku Toadzilla podle slavného filmového monstra Godzilly a anglického výrazu pro ropuchu (toad), by mohl být největším doposud zaznamenaným zástupcem druhu na světě, informoval zpravodajský server BBC News.

Guinnessova kniha rekordů registruje jako ropuchu obrovskou s největší hmotností exemplář vážící 2,65 kilogramu. Žába, pojmenovaná Prinsen (Princ), byla nalezena ve Švédsku v roce 1991.

Strážkyně přírodního parku v australském státě Queensland Kylee Grayová, která Toadzillu spatřila 12. ledna jako první, uvedla, že žába pravděpodobně nabrala na váze díky jídelníčku bohatému na hmyz, plazy a malé savce. "Vypadala skoro jako fotbalový míč s nohama. Přezdili jsme ji na Toadzillu," řekla Grayová.

Kolega Grayové Barry Nolen uvedl, že ropucha byla nakonec usmrcena, jak bývá u živočichů představující hrozbu pro australský ekosystém zvykem, a byla darována Queenslandskému muzeu.

Ropuchy byly do Queenslandu dovezeny v roce 1935 z Jižní Ameriky v neúspěšném pokusu zlikvidovat hmyz na plantážích cukrové třtiny. Vzhledem k tomu, že nemají v Austrálii přirozené nepřátele, se ale brzy přemnožily a svojí nenasytností začaly ohrožovat ostatní živočišné druhy.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů