Čtvrtek, 25. dubna 2024

Fotosoutěž Alej roku 2022 vyhrála Nádražní alej u Hory svatého Šebestiána v Krušných horách

Fotosoutěž Alej roku 2022 vyhrála Nádražní alej u Hory svatého Šebestiána v Krušných horách
Vítězná fotografie Aleje roku 2022 pochází z Ústeckého kraje. Její autorka Petra Štelcichová do soutěže poslala hned tři snímky Nádražní aleje u Hory svatého Šebestiána, aby ukázala, že její kouzlo nezmizí v žádném ročním období. Na druhém místě skončila fotografie aleje Lipky v Telči na Vysočině a jako třetí snímek Dubové aleje v krajinářském parku Mošnice v Pardubickém kraji.
Nádražní alej nás zavede zpátky do historie, k zaniklému nádraží Hora sv. Šebestiána, které se nachází na dnes už nevyužívané železniční trati Křimov - Reitzenhain. Dříve byla důležitou nákladní spojnicí s Německem, kudy se převáželo uhlí ze severočeských dolů za hranice. Trať byla zprovozněna v roce 1875 a v roce 1972 byla zrušena. Její dominantou byly 3 mosty. Svršky mostů byly postupně sneseny nebo odstřeleny, zbylé konstrukce postupně někdo rozkradl. Přesto tam jde stále najít jejich pozůstatky.
Podívejte se na video: Vítěze vyhlašuje Prokop Pithart, dokumentarista a fotograf příběhů lidí a přírody: 1
"Naší Nádražní alej fotím pravidelně již několik let, je to krásné místo na procházky, kde ráda trávím čas se svým čtyřnohým přítelem, díky němu znám alej v kabátu každé roční doby a za každého počasí. Alej je nádherná v kteroukoli dobu, ale občas se najde moment, kdy máte pocit, že se vše kolem zastaví a vy se nemůžete vynadívat, když taková chvilka nastane, tak se ten moment snažím zachytit, doufám, že to se povedlo i tentokrát. Pokud by se fotografie umístila na ,,bedně", tak bychom výhru použily při tvorbě nového kalendáře. Naše Nádražní alej není jediným místem, které stojí za zachycení a rádi bychom se o všechna tato místa formou fotografií podělili," komentuje vítězka fotografické soutěže ankety Alej roku 2022 Petra Štelcichová svůj snímek.
Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy přinášejí užitek přírodě i lidem - pomáhají například tím, že omezují hluk ze silnice, nebo omezují odnos zeminy z polí. Důležité jsou také pro orientaci řidičů při snížené viditelnosti. Ochrana stromů napomáhá přírodní rozmanitosti, tedy i živočichům, kteří v nich a okolo nich žijí. Zapojením do ankety se lidé podílí na šíření povědomí o významu alejí a stromořadí v krajině.
"Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste sami nebo společně vysadili, a o které budete pečovat i v příštích letech." říká koordinátorka ankety Alej roku Denisa Hronová, z organizace Arnika.2
"Z výhry bych měl radost především proto, že by to byla vizitka pro samotné místo a alej, kterou dlouhé roky znám a chodím tudy. Fotografie vznikla pro Geopark Vysočina, se kterým dlouhodobě spolupracuji. To ráno jsem měl v plánu udělat několik fotek dronem v okolí aleje a nedalekých lesů, ale kvůli nepřízni počasí jsem musel nedlouho po vzletu přistát. V tu chvíli mě napadlo využít alespoň dobré podmínky na zemi a udělat fotku, kterou jsem měl v hlavě již delší dobu. Pak již stačilo počkat, až někdo záběrem projde, proběhne nebo projede na kole, aby alej dostala měřítko," glosuje druhé místo autor fotografie Aleje Lipky v Telči Jaroslav Svoboda.
"Já nemám slov. Mám obrovskou radost i za takový úspěch. Alej roku sleduji asi čtvrtým rokem. Chtěla jsem se jí zúčastnit minulý i předminulý rok, ale vždy jsem to nakonec nechala plavat. Dost možná bych se nepřihlásila ani letos, nebýt mého manžela, který přihlášku odeslal. To že jsem fotosoutěž vyhrála, je pro mě opravdu velké překvapení, nečekala bych to. Konkurence byla opravdu početná. Do aleje se teď budu vracet ještě raději než dřív, vždy si vzpomenu na tuto soutěž a můj úspěch v ní. Mám velikou radost z toho, že zrovna ta moje fotka se líbila nejvíc. Moc si toho vážím. Zároveň chci poděkovat porotě a organizátorům celé soutěže," říká Martina Vopásková, autorka třetí nejlepší fotografie i nominace Dubové aleje v krajinářském parku Mošnice, která v letošní anketě vyhrála i nejoblíbenější alej v Pardubickém kraji.
Vítězné aleje si můžete prohlédnout na webových stránkách ankety.
1. místo: Nádražní alej u Hory svatého Šebestiána, Ústecký kraj, autorka: Petra Štelcichová;
2. místo: Alej Lipky v Telči, kraj Vysočina, autor: Jaroslav Svoboda;
3. místo: Dubová alej v krajinářském parku Mošnice, Pardubický kraj, autorka: Martina Vopasková.
Výherci fotosoutěže obdrží hodnotné dary od společnosti Canon:
Získají také vstupenky do botanických zahrad po celé České republice, dárkový balíček Smolné masti od rodinné firmy Smolenka a mnoho dalších cen.3
Tři nejkrásnější fotografie 12. ročníku ankety Alej roku vybíralo 9 patronů.4 Letos jimi byli - muzikálová herečka a zpěvačka Petra Vojtková, dokumentarista a fotograf Prokop Pithart, malířka a herečka Iva Hüttnerová, botanik a spisovatel RNDr. Václav Větvička, scénáristka a pedagožka Marie Hrušková, spisovatelka a nakladatelka Marie Holečková - spisovatelka a nakladatelka, vedoucí Ústavu plánování krajiny Zahradnické fakulty v Lednici Mendelovy univerzity v Brně doc. Ing. Petr Kučera, Ph.D., fotograf Jan Cága a ředitelka AUDIT DANĚ CZ s.r.o. (generální sponzor ankety) Ing. Jana Moučková.

Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů