Středa, 24. dubna 2024

Neandrtálci shromažďovali lovecké trofeje, zjistili díky nálezu vědci

Neandrtálci shromažďovali lovecké trofeje, zjistili díky nálezu vědci

Předchůdci dnešních lidí měli už před 55.000 lety podobný zvyk jako dnešní lovci a ponechávali si trofeje upomínající na zvlášť povedené úlovky. Na základě nálezů ze španělské jeskyně Des-Cubierta k tomu dospěli antropologové. Podle nich si neandrtálci ve svých jeskynních příbytcích schovávali například vypreparované lebky praturů, nosorožců nebo jelenů. Napsala o tom agentura APA.

Podle studie zveřejněné v odborném magazínu Nature Human Behaviour se v jeskyni severně od Madridu, kterou archeologové zkoumají od roku 2009, našly lebky mnoha prehistorických býložravců.

"Je velmi neobvyklé, že si lovci z doby kamenné odnášeli hlavy velkých zvířat, jako byli nosorožci nebo bizoni, z míst, kde je ulovili," uvedl jeden z členů výzkumného týmu, antropolog Tom Higham. Podle něj tyto těžké kusy zvířat muži nosili přesto, že na nich bylo jen málo zužitkovatelného masa, a proto nejspíš šlo o trofeje. Navíc pak tyto lebky upravovali, odstraňovali z nich oči, mozek a také čelisti, což je zřejmé ze stop, které na lebkách zanechaly jejich kamenné nástroje.

V jeskyni se našlo dohromady 35 lebek nebo jejich částí. "To, že všechny ležely na poměrně malém prostoru, napovídá, že šlo o jakousi sbírku nebo jakýsi druh lovecké svatyně," píší autoři studie. Podle nich shromažďování trofejí bylo jakousi kulturní tradicí, která se předávala z generace na generaci.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů