Pátek, 19. dubna 2024

Staré jídlo kupuje čím dál více lidí

Staré jídlo kupuje čím dál více lidí

Potlučená zelenina, jogurty pár dní před expirací či oschlé pečivo. Ceny potravin dál rychle rostou a zákazníci se snaží ušetřit, kde se dá. Rekordní zájem Čechů o zlevněné potraviny - včetně těch na první pohled méně lákavých - potvrzují i obchodní řetězce.

,,Vidíme nárůst zájmu o zboží ve slevách jak v akcích, tak o to se slevou z důvodu blížící se expirace," řekl LN například Jiří Mareček, mluvčí sítě obchodů Albert. Dodal, že zboží před datem spotřeby řetězec prodává se slevou 30 procent.

Jídlo před expirací se slevou v desítkách procent už ovšem nabízí všechny tuzemské řetězce a většina v reakci na aktuální situaci rozšiřuje nabídku o další potraviny. Nabízí je v samostatných regálech nebo v bedýnkách umístěných na zvláštních stojanech.

,,Zkoušíme v rámci pilotního projektu prodej třech nových sortimentních skupin v osmi prodejnách. Jde o maso a ryby, chlazené zboží a nebalené pečivo. Každá skupina bude mít v prodejně svůj slevový koutek," popisuje Tomáš Myler, mluvčí společnosti Lidl. Toto zboží bude kvůli lepší orientaci zákazníků označeno výraznou samolepkou nesoucí heslo S Lidlem šetříme jídlem.

Ve slevách je podle Mylera aktuálně největší zájem o vejce, máslo nebo mléko. Už více než rok přitom německý řetězec nabízí v prostoru za pokladnami bedýnky s povadlou zeleninou a ovocem, které je stále vhodné ke konzumaci. Za plnou cenu už by ho prodali jen stěží.

Výpravy za slevami

Právě ceny potravin jsou v posledních měsících jedním z největších tahounů tuzemské inflace, která v prosinci vzrostla meziročně o 15,8 procenta. Vedle toho si ovšem lidé výrazně připlatí také za energie či za bydlení. Jídlo je tak jedna z mála položek v rodinném rozpočtu, na které lze alespoň částečně ušetřit. Češi na slevové akce slyší a stále častěji si na jejich základě vybírají i konkrétní obchod pro svůj nákup.

,,Zájem o slevy roste velmi intenzivně. Ještě před rokem se ve slevách prodávalo zhruba 50 procent potravin, dnes je to už téměř 60 procent. A navíc roste podíl privátních značek v nabídce, neboť jsou cenově výhodnější a stále kvalitní," řekl LN prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza.

Také řetězec Tesco nově nabízí potraviny před expirací ve speciálně označených regálech, chladicích boxech a koutcích. Novinku zatím zavedl ve 33 prodejnách a plánuje ji rozšiřovat v rámci celé obchodní sítě. Jde hlavně o ovoce, zeleninu nebo chlazené zboží.

,,Zákazníci tak ulehčí nejen svojí peněžence, ale také pomohou předcházet plýtvání potravinami. Naším dlouhodobým cílem je, aby žádné jídlo nepřišlo zbytečně nazmar," říká Patrik Dojčinovič, provozní ředitel Tesca. Sleva vybraného jídla se odvíjí od toho, jak blízko je datum spotřeby, pohybuje se mezi 10 a 75 procenty.

Kvalita, nebo kvantita

Podle Prouzy se navíc v souvislosti s rostoucími cenami mění spotřební chování zákazníků. Jedna skupina lidí nakupuje spíše menší objemy, ale udržuje si kvalitu kupovaných potravin, zatímco za předchozích krizí Češi upřednostňovali spíše objem. A druhým trendem je mnohem pečlivější sledování slevových akcí a mnohem častější obcházení různých obchodů právě podle toho, kde jaká akce právě probíhá.

Na to reaguje také síť hypermarketů Globus, jež spustila pilotní projekt zlevněných čerstvých potravin Zachraň mě. Jde o balíčky s produkty v původní souhrnné ceně nejméně 99 korun, který je však ke koupi za 49 korun.

Takzvaně unavenou zeleninu a ovoce ve slevě je možné sehnat také v řetězci Penny Market, který má v Česku obchodní síť s největším počtem prodejen. Už od loňského jara nabízí zlevněné bedýnky s ovocem a zeleninou.

,,Jde o dva kilogramy ovoce a zeleniny, které nabízíme zákazníkům za 20 korun. Jde o lehce ťuknuté kousky, které mají oschlou nať nebo jsou z roztržených balení po více kusech. Stále jsou však chutné a vhodné ke konzumaci," uzavřel Tomáš Kubík, mluvčí Penny Marketu.

Zdroj: https://www.socr.cz/
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů