Sobota, 20. dubna 2024

H. Brod nechá letos s pomocí vytvořit zelené střechy v areálech dvou škol

H. Brod nechá letos s pomocí vytvořit zelené střechy v areálech dvou škol

Radnice v Havlíčkově Brodě letos s pomocí dotací vytvoří zelené střechy v areálech svých dvou základních škol. Suchomilnými rostlinami nechá osázet 1800 metrů čtverečních plochých střech. Na dvě zakázky za 11,5 milionu korun už podle věstníku veřejných zakázek město vybralo dodavatele. Z dotačních fondů by na ně mělo dostat 9,5 milionu korun, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Alena Doležalová.

Zelenou střechu má zatím v Havlíčkově Brodě jedna městská budova, jde o kavárnu v parku Budoucnost. O dotaci na další zelené střechy požádalo město vloni. "Nyní obdrželo rozhodnutí o jejím poskytnutí," uvedla mluvčí.

Zelené střechy budou mít na části svých budov základní školy Wolkerova a Nuselská. Patrové stavby s plochými střechami tam podle mluvčí vytipovali odborníci. Kromě přínosu pro ekologii by podle radnice mělo opatření přispět k tepelné stabilitě budov. "V zimě sníží tepelné ztráty, naopak v letních měsících dokáže interiér budovy ochlazovat," uvedla Doležalová.

Na Základní škole Wolkerova bude porostlá zelení střecha nad dílnami a spojovací krček mezi školou, dílnami a jídelnou. Celkem to podle mluvčí bude 1300 metrů čtverečních plochy. U Základní školy Nuselská bude rostlinami osázených 500 metrů čtverečních střechy nad spojovacím krčkem se šatnami. Dodavatelská firma slíbila, že se chodu školy tyto práce nedotknou, řekla Doležalová.

Zelené střechy zkouší také Žďár nad Sázavou, má je zatím v areálu městské polikliniky a bývalého městského úřadu. Na střeše garáží porostlé rozchodníky u polikliniky vytvořili odborníci loni také malou solární elektrárnu. Podle jejich předpokladu by tam měly panely dodávat víc elektřiny než na klasickém zastřešení, protože voda odpařovaná rostlinami je v horkém létě bude ochlazovat. Šikmo osazené panely by měly také rostliny z části chránit. Projekt takzvané biosolární střechy vznikl ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Praze.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů