Pátek, 19. dubna 2024

20. května - Světový den metrologie

20. květen je Světovým dnem metrologie, připomínajícím výročí podepsání Metrické úmluvy v roce 1875. Tato smlouva poskytuje základ pro celosvětový koherentní systém měření, který je základem vědeckých objevů a inovací, průmyslové výroby a mezinárodního obchodu, stejně jako zlepšení kvalitu života a ochranu globálního životního prostředí.

20. května - Světový den metrologie

Tématem Světového dne metrologie 2023 je "Měření podporující globální potravinový systém".

Toto téma bylo vybráno kvůli rostoucím výzvám změny klimatu a globální distribuci potravin ve světě, jehož populace dosáhla na konci roku 2022 již 8 miliard.

Národní metrologické instituty po celém světě neustále posouvají pokrok v oblasti měření tím, že vyvíjejí a ověřují nové měřicí techniky na nezbytné úrovni sofistikovanosti. Národní metrologické ústavy se účastní porovnávání měření koordinovaných Bureau International des Poids et Merures (BIPM), aby byla zajištěna spolehlivost výsledků měření po celém světě.

Mezinárodní organizace pro legální metrologii (OIML) vypracovává mezinárodní doporučení, jejichž cílem je sladit a harmonizovat celosvětově požadavky v mnoha oblastech. OIML také provozuje certifikační systém OIML (OIML-CS), který usnadňuje mezinárodní přijetí a globální obchod s regulovanými měřicími přístroji.

Tyto mezinárodní metrologické systémy poskytují nezbytnou jistotu a jistotu, že měření jsou přesná, poskytují solidní základ pro dnešní globální obchod a pomáhají nám připravit se na výzvy zítřka.

Světový den metrologie oceňuje a oslavuje přínos všech lidí, kteří v průběhu roku pracují v mezivládních a národních metrologických organizacích a institutech.

Další informace na https://www.worldmetrologyday.org/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů