Čtvrtek, 25. dubna 2024

Jeskyňáři objevili v Moravském krasu další stovky metrů chodeb i novou jeskyni

Jeskyňáři objevili v Moravském krasu další stovky metrů chodeb i novou jeskyni

Jeskyňáři z Holštejnské výzkumné skupiny objevili v Moravském krasu další stovky metrů chodeb a především novou jeskyni. Největší dóm v ní pojmenovali "Jiná dimenze". Jeskyňáři o tom informovali na sociální síti. Chodby prodlužují systém Amatérské jeskyně, jeskyňáři desítky až stovky metrů nových chodeb objevují každoročně.

Výzkumná skupina pracuje v jeskyni Lipovecká ventarola, kterou se jim chodbami podařilo propojit se sousedním jeskynním systémem Nová Rasovna. Ten je součástí systému Amatérské jeskyně, který je nejdelším jeskynním systémem v ČR s délkou prozkoumaných prostor asi 40 kilometrů.

"Pod Blátivým dómem v bádališti zvaném Tetris se podařilo prostoupit úžinami a postupně objevit rozsáhlé prostory s nádhernou výzdobou i vodním tokem. Nově objevené jeskyni dominuje velký dóm, nazvaný Jiná dimenze, vyplněný množstvím krápníků, ze kterého pokračují chodby do více směrů," popsali jeskyňáři. Jeskyně je součástí takzvaných paleoponorů z Lipoveckého žlebu, stejně tak jako sousední Jeskyně pravěkých symbolů, která byla objevena v roce 2003. Tato jeskyně patří do systému Nová Rasovna, potažmo Amatérské jeskyně.

Objevené prostory se navíc podařilo propojit právě s Jeskyní pravěkých symbolů. Propojení je v horní části Dómu Sloních uší a ze strany od Lipovecké ventaroly je v sestupné chodbě za Komínem šavlozubých veverek. "Řadu nadějných míst, jak v nových objevech, tak i v Jeskyni pravěkých symbolů, budeme postupně prozkoumávat. Také rozšíříme vstupní úžiny do objevů, aby se tam dostali i větší či objemnější členové skupiny. Na mapování se také již pracuje," uvedli jeskyňáři.

Vodní tok v objeveném prostoru je podle nich milým překvapením. Jde podle nich o podzemní vodu z Lipoveckého údolí. Jednou z možných perspektiv nových objevů pak bude hledání prostoru, kam voda odtéká, protože v Jeskyni pravěkých symbolů jej zatím nenašli. "V Jeskyni pravěkých symbolů jsou náznaky propojení do paralelní odtokové cesty v masivu mezi Lipoveckou chodbou do Nové Rasovny a jeskyní Plánivy," uvedli jeskyňáři.

Veřejnosti nepřístupná Amatérská jeskyně, která je v prostoru mezi propastí Macocha a obcemi Sloup a Holštejn, je nejdelším jeskynním systémem v ČR s délkou prozkoumaných prostor asi 40 kilometrů. Stará Amatérská jeskyně byla objevena před více než 50 lety, 18. ledna 1969. V krasu je více než 1100 jeskyní. Trvale zpřístupněno je jen pět z nich. Nejslavnější jsou Punkevní jeskyně spojené s propastí Macocha.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů