Úterý, 19. března 2024

V Ostrově u Macochy vznikla za 218 mil. pro děti nová léčebna se speleoterapií

V Ostrově u Macochy vznikla za 218 mil. pro děti nová léčebna se speleoterapií

V Ostrově u Macochy na Blanensku je nová dětská léčebna se speleoterapií, dnes ji slavnostně otevřeli. Stála 218 milionů korun. Sloužit bude pro děti od tří do 18 let, které trpí například astmatem, záněty dýchacích cest, atopickým ekzémem nebo alergiemi. Po téměř 40 letech nahradí starou budovu. Nabídne až trojnásobek míst, 78, poslouží dětem a u těch nejmenších i doprovodu. Zařízení využívá k léčbě klima Císařské jeskyně, kde je bezalergenní prostředí. První pacienty očekává v březnu.

Kraj na stavbu využil i úvěr od Evropské investiční banky. "Projekt má nadregionální význam. Chtěl bych poděkovat bývalému vedení, protože to není projekt, který za dva roky naplánujete a zrealizujete, my jsme v něm jen pokračovali," řekl hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Projekt vznikl za bývalé koalice vedené hnutím ANO.

Děti jezdí do léčebny na čtyřtýdenní pobyt. V jeskyni tráví dvě až tři hodiny denně aktivním tréninkem a odpočinkem, po zbytek času se prostor takzvaně čistí. "Krasová jeskyně, která pomáhá dětem, je dar, který jsme dostali od přírody. My k tomu přidáváme nové zázemí, které dnes otevíráme. Stojí tu moderní budovy s novým vybavením, škola, bazén s francouzskými okny a výhledem do krajiny a relaxační zóna kolem léčebny s dětským hřištěm," vyjmenoval Grolich. Budova i prostory jsou převážně v bílé, aby nenarušovaly prostředí krasu a zapadly do okolí.

Při téměř měsíčním pobytu se děti v místě také učí. "Přímo v léčebně je samostatná škola o čtyřech třídách. To je novinkou, protože dříve děti musely přecházet na výuku do místní základní školy. Pilotně máme i pozici animátora na podporu aktivit," uvedl hejtmanův náměstek Jiří Nantl (ODS). Léčebna zahrnuje i stravovací a rehabilitační část, kde je kromě bazénu také sauna, podhájský aerosol nebo tělocvična. Ve zdravotnické části nechybí ambulance, vyšetřovna, izolace nemocných nebo sesterna. Provozní prostory mají šatny, sušárnu spacáků, zázemí i sklady.

Nová léčebna nahradí tu starou. "Je to 40 let, co byla postavena provizorní budova, kam chodily děti s chronickými nemocemi na tři až čtyři týdny. Docházely do jeskyně a byl to výzkum, který měl dokázat vliv jeskyně na zdraví dětí. Podařilo se to a v roce 1985 byla speleoterapie uznaná jako léčebná metoda. My jsme rádi, že se nyní z provizorní budovy stěhujeme do nové a krásné," uvedla Kateřina Bednaříková, ředitelka Jihomoravských dětských léčeben.

Projekt získal druhé místo v kategorii Nejlepší počin ve veřejných zakázkách, ocenění Neplejtvák 2021 a zlato v soutěži Chytrá města 2021.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů