Úterý, 19. března 2024

Popularizace geologických věd na základních školách: Co dělají geologové?

Popularizace geologických věd na základních školách: Co dělají geologové?

Geologové z České geologické služby Pavla a Jan Holečkovi byli rámci projektové výuky ZŠ Jungmannova v Berouně vyzváni třídní učitelkou, aby dětem představili svá povolání.


A protože profese geologa je bezesporu neobvyklá a zajímavá, připravili pro žáky druhé třídy popularizační přednášku na téma ,,Co dělají geologové?". V rámci projektové dvouhodinovky představili, čím se geologie zabývá, vysvětlili, proč existují různé specializace geologů. Dále ukázali stručnou historii Země, jak se dělí horniny a proč je geologická mapa tak barevná. Děti si na interaktivní tabuli vyzkoušely, jak se konstruuje geologická mapa, a také jim přiblížili lokální geologii Berouna a jeho okolí nejen formou prezentace, ale i ukázkami vzorků hornin z terénu a jejich využitím. Závěrem přednášky ukázali přístrojové vybavení moderního geologa a fotografie z terénních prací. Na přednášku navazoval praktický workshop plný zajímavých ukázek a experimentů. Děti si prohlédly rozšířenou realitu pomocí popularizačních aplikací ČGS, vyzkoušely si hydrogeologická měření pomocí měřicích přístrojů a společně provedly experimenty s termokamerou. Neméně zajímavý byl pro děti i koutek s ukázkami vybraných hornin a minerálů (zlato, magnetit a další). Závěrem žáci dostali propagační předměty ČGS (omalovánky, vystřihovánky, placku) z produkce vydavatelství ČGS. Po skončení prezentace výuka pokračovala tematicky zaměřenou výtvarnou výchovou, kdy děti konstruovaly funkční model sopky.

Prakticky téměř celý výukový den se tak nesl ve znamení geologie. O spokojenosti dětí i pedagogů hovoří fakt, že při závěrečném dotazu, kdo by se chtěl stát geologem, se přihlásila téměř polovina třídy.

Autor: Pavla a Jan Holečkovi

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů