Čtvrtek, 18. dubna 2024

Aktivisté omezili dopravu na pražské magistrále, požadují omezení rychlosti

Aktivisté omezili dopravu na pražské magistrále, požadují omezení rychlosti

Skupina 15 aktivistů dnes ráno zhruba půl hodiny omezovala dopravu na pražské magistrále od Nuselského mostu k Národnímu muzeu. Požadují, aby se v Praze plošně zavedla maximální rychlost na silnici 30 kilometrů za hodinu. Novinářům to řekl jeden z organizátorů Arne Springorum. Protest se bude opakovat znovu v pátek a další podobné aktivity chystají protestující i na příští týden.

V průvodu lidé s oranžovými vestami nesli cedule s nápisy jako například Přidej se dříve, než bude pozdě nebo 30 km/h pro Prahu. Pochod skončil zhruba v 08:40, celou dobu ho policisté vedli dvěma pruhy, po silnici tedy auta mohla stále projet. Springorum po skončení akce uvedl, že aktivisté pouze využívají svého shromažďovacího práva. "Právo shromažďovací je důležitější než volný průjezd v dopravní špičce na Nuselském mostu," řekl.

V ČR umírají podle něj tisíce lidí kvůli znečištění ovzduší zplodinami ze spalovacích motorů. Uvedl, že město má nástroje jak dopravu regulovat, například zavedením mýtného systému a podporou hromadné dopravy. Poznamenal, že v současnosti v Praze málokdo jezdí padesátikilometrovou rychlostí, protože doprava není plynulá.

Aktivisté podle něj chtějí žádat omezení na 30 kilometrů za hodinu všude, i například na magistrále. Vedlo by to k tomu, že by po ní jezdilo méně aut a mohly by vzniknout liniové parky, jako je to například v New Yorku. Omezení rychlosti také přinese méně hluku, doplnil.

Někteří řidiči se podle organizátora vůči aktivistům chovali agresivně, nadávali jim nebo jeli záměrně blízko pochodujících lidí. Někteří řidiči také troubili. Springorum očekává, že agresivita řidičů bude dále stoupat. Aktivisté chtějí podle něj oslovit zastupitele na zastupitelstvu pomocí interpelací.

Springorum je mimo jiné členem organizace Just Stop Oil (Zastavme ropu). Loni v prosinci dostal v Británii šestiměsíční trest odnětí svobody s odkladem na dva roky za to, že v listopadu spolu s dalšími zablokoval okružní dálnici okolo Londýna, která je jednou z nejfrekventovanějších v zemi. Požadoval zastavení nových projektů těžby ropy a plynu v Británii tím, že se spustil z konstrukce dálničního značení.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů