Pátek, 29. března 2024

Zlínský kraj pořídil první dva elektromobily, využijí je v domovech pro osoby se zdravotním postižením

Zlínský kraj pořídil první dva elektromobily, využijí je v domovech pro osoby se zdravotním postižením

Dva zbrusu nové elektromobily Huyndai Kona Electric převzali dnes před budovou krajského úřadu zástupci domovů pro osoby se zdravotním postižením z Valašského Meziříčí a Zašové. Vozidla, která pro ně zakoupil Zlínský kraj, využijí například k přepravě svých klientů nebo k dovozu obědů a nákupů. Jde o vůbec první dva elektromobily, které Zlínský kraj pořídil, nákup dalších šesti desítek plánuje v příštích dvou letech.

,,Stávající vozový park v sociálních službách je často na hranici své životnosti a nutně potřebuje obnovu. Díky novým elektromobilům se poskytovatelé budou moci lépe přizpůsobit požadavkům svých klientů. Těm například zajišťují dovoz obědů a nákupů nebo odvoz na vzdělávací a volnočasové aktivity, což je pro život klientů sociálních služeb nesmírně důležité. Pořízením elektromobilů navíc pomáháme ochraně životního prostředí. Jde o vůbec první dva, které do našich sociálních služeb předáváme. Přeji jim, aby dobře sloužily a spoustu šťastných kilometrů bez nehod," uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za oblast sociálních věcí a životního prostředí.

Pořízení jednoho vozidla přišlo na 776 tisíc korun, 90 % pokryla dotace z Evropské unie. Další tři elektromobily obdrží sociální služby ve Zlínském kraji ještě letos.

,,Koupí vozidel na alternativní pohon vycházíme vstříc budoucím požadavkům evropské a národní legislativy v oblasti udržitelné dopravy. Je to tedy cesta, kterou chceme jít i nadále. Kromě pěti vozů, které letos zamíří do sociálních služeb, máme rozběhnutý velký projekt na nákup dalších 58 elektromobilů a 57 dobíjecích stanic, které budou sloužit potřebám našich příspěvkových organizací a krajského úřadu," sdělil náměstek hejtmana Lubomír Traub s tím, že všechny vozy by měly být pořízeny v průběhu let 2024 a 2025.

Jan Vandík

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů