Neděle, 5. května 2024

Roční provoz centra pro opětovné využití věcí v Pardubicích vynesl 60.000 Kč

Roční provoz centra pro opětovné využití věcí v Pardubicích vynesl 60.000 Kč
Roční provoz re-use centra, zaměřeného na opětovné použití starších věcí, v Pardubicích vynesl na dobrovolných příspěvcích kolem 60.000 korun. Technické služby je využijí pro ekologickou výchovu školáků. ČTK to řekla mluvčí Služeb města Pardubic Klára Sýkorová.

"Začínali jsme s tím, že jsme nevěděli, co od toho čekat. Vybraná částka je pěkná. Se školami spolupracujeme na soutěžích ve sběru, papíru, PET lahví a letos nově kovových obalů od nápojů. Peníze z re-use centra použijeme na tento projekt, nebo vymyslíme něco dalšího," řekla Sýkorová.

Lidé mohou do centra, které se nachází na sběrném dvoře Na Staré poště, odkládat věci, které nepotřebují, ale nejsou poškozené a mohou posloužit někomu dalšímu. Bývají tam skleničky, hrníčky, talíře, misky a další potřeby do kuchyně nebo knížky, DVD a videokazety, lyže, brusle, hračky a kočárky. Z centra si lidé mohou věci odnést zdarma, dobrovolně mohou přispět do kasičky. Podle Sýkorové si pro věci chodí lidé, kteří mají finanční nouzi, ale také třeba sběratelé. Doufají, že objeví zajímavý kousek. "Paleta klientů je široká," řekla Sýkorová.

Městské služby dnes vybíraly pokladničku počtvrté, mohlo se v ní shromáždit odhadem 10.000 korun, předtím v ní bylo 48.000 korun. "Počítat drobné je tak na hodinu práce," řekl místopředseda představenstva SMP Aleš Kopecký.

Re-use centra jsou na více místech v Pardubickém kraji, jsou v Heřmanově Městci na Chrudimsku, Chrudimi nebo Vysokém Mýtě na Orlickoústecku. Seznam věcí, které odebírají, mají na svých webech. Z hygienických důvodů tam lidé nesmí nosit například čalouněný nábytek.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů