Středa, 8. května 2024

Goodyear představuje ekologický koncept pneumatik Eagle Go

Výrobce pneumatik Goodyear vyvinul koncept pneu Eagle GO, který bude továrním obutím nového vozu Citroën Oli. V běhounové směsi pneumatik byla použita celá řada různých trvale udržitelných materiálů, které prodlouží životnost pneu a zároveň šetří životní prostředí.

Goodyear představuje ekologický koncept pneumatik Eagle Go

Spolupráce se značkou Citroën na vývoji pneu s dlouhou výdrží

Výrobce pneu Goodyear se již více než 120 let snaží dosáhnout trvale udržitelných pneumatik, které výrazným způsobem sníží zátěž životního prostředí. Spolupráce s francouzskou automobilkou Citroën je dalším pokračováním partnerství obou značek.
Pneumatiky Eagle GO představují třetí koncept pneumatik, který Goodyear ve spolupráci s Citroënem vyvinul. Hlavním cílem tohoto konceptu je optimalizovat účinnost a životnost pneumatik a zlepšit pohodlí řidiče během jízdy.

Dezénová směs je vyrobená z udržitelných materiálů

Pneumatiky využívají směs, která je vyrobena téměř výhradně z udržitelných či recyklovaných materiálů. Najdeme v ní slunečnicový olej, borovou pryskyřici, přírodní kaučuk a další ekologické materiály.

Konec používání ropy v pneumatikách do roku 2040?

Slunečnicový olej a borová pryskyřice jsou obnovitelnou alternativou k ropným surovinám. V současné době se již používají na výrobu "rostlinného inkoustu" pro tiskárny. Společnost Goodyear si klade za cíl plně nahradit všechny ropné složky ve svých výrobcích nejpozději do roku 2040.

Udržitelné pěstování kaučukovníku

Použití přírodního kaučuku z rostliny Hevea brasiliensis nahrazuje syntetický kaučuk vyráběný z ropy. Samozřejmostí je dodržování odpovědných metod pro pěstování a kultivaci plantáží. Silika (křemelina) získaná z popela z rýžových slupek, který vzniká při zpracování rýže, může snížit množství odpadu ukládaného na skládky.

Až trojnásobná životnost proti běžným pneumatikám

Pneumatiky Eagle GO mají potenciál být obnoveny až dvakrát, což prodlužuje jejich celkovou životnost. Goodyear si stanovil nemalý cíl dosáhnout nájezdu až 500 tisíc kilometrů díky opakovanému využití kostry a obnovitelného běhounu.

Inovativní senzory sledují stav pneumatik

Pneumatiky Eagle GO v sobě mají integrovanou technologii Goodyear SightLine. Její senzory sledují různé parametry o aktuálním stavu pneumatik. Tato technologie již pomáhá flotilovým zákazníkům společnosti Goodyear a v budoucnosti by mohla výrazně snížit dopad na živorní prostředí a zvýšit efektivitu jízdy díky ideálnímu tlaku pneu.

Kde mohu zakoupit pneumatiky Goodyear Eagle GO?

Pneumatiky Eagle Go jsou zatím ve fázi konceptu, takže je nekoupíte. Můžete si však vybrat jiné pneumatiky Goodyear. Například dezén Goodyear EfficientGrip Performance 2 nabízí sníženou spotřebu paliva a prodlouženou životnost. Patří tak mezi pneumatiky, které šetří peníze za palivo, ale i životní prostředí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů