Pátek, 19. dubna 2024

4 tipy na udržitelný jarní úklid, který vám udělá radost

4 tipy na udržitelný jarní úklid, který vám udělá radost

Zkuste vynechat drhnutí kachličkových spár v koupelně a udělejte si raději pořádek ve věcech, které už nepotřebujete. Pokud s nimi totiž dobře naložíte, můžete jim dát druhý život a poslat je někomu, kdo je znovu využije naplno. Radost z úklidu tak může být tohle jaro dvojnásobná!

  1. Oblečení "na doma" a kalhoty, co nezapnete
Každý máme v šatníku kalhoty, které už nějaký ten pátek nezapneme a oblečení "na doma", která zašoupáváme do temných koutů skříně. Co to zkusit jinak? Existují i radostnější způsoby, jak se přebytečných kousků zbavit nebo je přetvořit na něco unikátního - ať už se vám hodí peníze navíc, chcete pomoct tam, kde je to potřeba, nebo dát prostor fantazii. Pro prodej starého oblečení vyzkoušejte aplikaci Vinted, funkci Facebook Marketplace nebo second hand v okolí. Při prodeji online zkuste nabídnout množstevní slevy nebo zvýhodnění na dopravě. Díky tomu se vám podaří prodat více kousků najednou a celý proces zrychlíte.
Pokud chcete raději udělat radost někomu dalšímu, obraťte se na charitativní organizace, jako je Armáda spásy, Hvězdný bazar (charitativní second hand a tréninkové pracoviště pro vozíčkáře) či Charita, využijte kontejnery na textil, nebo oblečení nabídněte třeba kamarádům a známým.
Máte kreativního ducha? Naskočte na trend upcyclingu a vytvořte ze starého oblečení kousky, které vás budou zase bavit - ať už chcete oživit velké pánské sako nebo starou džínovou bundu, na internetu i okolo sebe jistě najdete spoustu inspirace! A pokud to s upcyclingem myslíte opravdu vážně, zkuste navštívit kurz šití - jeden takový nabízí například pražská Strojovna.
  1. Stará elektronika, která vám leží v šuplíku
Elektronika je jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů odpadu, ale přitom stačí, abychom se s ním naučili šetrněji zacházet. Pro vyhození drobných domácích spotřebičů, baterie nebo třeba zařízení pro zahřívaný tabák, navštivte web KAMsNIM.cz. Tam se dozvíte, kde je nejbližší sběrné místo a jaké druhy elektroodpadu sem můžete zavést - možná vás překvapí, co vše lze tímto způsobem recyklovat.
Máte doma starý telefon a ne se sním nadobro rozloučit nebo ho poslat novým majitelům? Nebyli byste jediní - podle průzkumu agentury Kantar svůj chytrý telefon někdy prodalo jen 17 % Čechů, a to i přesto, že jej nepoužívají. Pokud máte i vy doma v šuplíku starý iPhone, na který se už pár měsíců či let práší, zkuste ho jednoduše prodat do Swappie. Odborníci zajistí, že bude fungovat jako nový a bude tak moct sloužit novým majitelům. Díky tomu snížíte dopad na životní prostředí a ještě vám prodej přinese do peněženky pár stovek nebo tisíců zpět. Ověřené firmy, které repasovaná zařízení prodávají navíc nabízí možnost poslání telefonu a stejně tak vrácení zdarma, pokud se cena po kontrole změní a nevyhovuje. Součástí tohoto "balíčku" je také bezpečné vymazání dat.
  1. Dávno přečtené knížky
Máte plnou knihovnu knížek, na které už nejspíš znovu nesáhnete? Výhodně je prodejte nebo vyměňte a udělejte si místo na nové tituly. Vyzkoušejte třeba službu Knihobot - knížky nafotíte, kurýr je odveze do skladu Knihobotu, a peníze vám přijdou hned, jak si je někdo koupí. Vyzkoušet můžete i návštěvu oblíbeného antikvariátu nebo využití neziskového projektu KnihoBudky, který instaluje na veřejná místa knihovny, ze kterých si můžete použité knihy vzít, nebo tam nechat své staré pro někoho dalšího.
Knihy jsou navíc krásný dárek, takže jestli chcete někomu udělat lepší den, vyberte mu ze své knihovny titul, který by se mu mohl líbit. A pokud už si nevíte rady? Zkuste je nechat k rozebrání ve společných prostorách v paneláku, odnést seniorům, nebo třeba do kavárny. Možná se budete divit, komu všemu budou dělat radost!
  1. Dekorace, co neslouží a další "nezbytnosti"
Poličky, skříně, ale i různá zákoutí domova bývají mnohdy místem, kam ukládáme nejrůznější dekorace, které nám je líto vyhodit. Pokud na ně jen sedá prach, měli bychom se rozhodnout, jestli si takové věci uchováme do dalších let z důvodů citové vazby nebo je věnujeme dále. Možností, kam tyto věci předat je plno - můžete je nabídnout rodině, sousedům, či prodat skrze online portály. Máte pocit, že už dozrál jejich čas? Ještě než se rozhodnete se jich nadobro zbavit, zkuste je vložit na Nevyhazujto.cz, kde si je zájemci mohou zdarma odvést. Někomu tak mohou ještě nějaký čas dělat radost.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů