Pátek, 10. května 2024

Radnice mexického letoviska kvůli turistům vytrhala rejnokům jedovaté ostny

Radnice mexického letoviska kvůli turistům vytrhala rejnokům jedovaté ostny

Na severozápadě Mexika moře vyplavilo na pláž desítky mrtvých rejnoků. Stalo se to týden poté, co tamní úřady nechaly odstranit stovkám těchto paryb jedovaté ostny, aby neohrozily turisty během velikonočního týdne. Informoval o tom španělský deník El País, podle něhož se kvůli této kauze zdvihla velká kritika na sociálních sítích i ze strany ekologů.

Minulý týden El País zveřejnil video, na němž zaměstnanci radnice na pláži trhají rejnokům jedovaté ostny a pak je vracejí do moře. Jeden z nich k tomu řekl, že to dělají proto, aby se "turisté mohli koupat a bavit a nic se jim nestalo". Rejnoci se v této části roku stahují do teplých vod u pobřeží, což může přivodit nehodu s koupajícími se lidmi.

Rejnoci nejsou agresivní, ale schovávají se v písku a mohou lidi žahnout, když na ně šlápnou. Při žahnutí přijdou o část ostnu, který jim pak doroste. "Pokud se jim ale osten vytrhne násilím, jako to dělali zaměstnanci radnice, může jim to způsobit vnitřní zranění či dokonce smrt," uvedla veterinářka Elsa María Coriaová.

Starosta města Huatabampo v mexické státě Sonora, kde se incident odehrál, už kvůli této kauze odvolal radní pro životní prostředí.

Rejnoci jsou v Mexiku chránění, protože jsou důležití pro rovnováhu ekosystému, uvedl El País.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů