Pátek, 10. května 2024

29. května - Den Mount Everestu

Vydejte se na svůj vlastní ,,Everest", na túru nebo vylezte na místní kopec. Začněte trénovat a zkoumat, jak byste ten vrchol mohli zdolat. Nebo si alespoň přečtěte něco o tom nejvyšším na světě...

29. května - Den Mount Everestu

Mount Everest je známý po celém světě jako nejvyšší hora! Mnoho lidí sní o tom, že jednoho dne uvidí tuto gigantickou horu osobně a možná dokonce vyšplhají na její impozantní svahy, nebo přímo na její úžasný vrchol.

Mezinárodní den Everestu je příležitostí oslavit tento úžasný přírodní zázrak a neohrožené dobrodruhy, kteří jej zdolali.

Historie Mezinárodního dne Everestu

Everest se nachází na hranici mezi Nepálem a Čínou v Himalájích a je horou, která za ta léta získala mnoho jmen. Jeho nepálské jméno, Sagarmatha, se překládá jako ,,hlava na velké modré obloze", tibetské slovo Qomolangma znamená ,,svatá matka", zatímco anglický název pochází od britského generálního indického indického sira George Everesta.

Pokusy o výstup na Mount Everest začaly ve 20. letech 20. století s různými expedicemi vedenými Brity. Zatímco několik horolezců se dostalo blízko vrcholu, až v roce 1953, během deváté expedice se tento konečný výkon konečně podařilo Tenzingu Norgayovi a Edmundu Hillarymu.

Tato dobrodružná dvojice, Norgay, nepálsko-indický šerpa a Hillary, Novozélanďan, zdolala Everest 29. května v 11:30 a stala se tak prvními lidmi, kteří kdy vstoupili na tento světoznámý vrchol. I když existuje možnost, že dva další horolezci, George Mallory a Andrew Irvine, dosáhli vrcholu již v roce 1924, dvojice zmizela poté, co se vydali na poslední úsek své cesty, a není známo, zda se jim podařilo splnit svůj úkol. Malloryho tělo objeveno v roce 1999. Norgay a Hillary jsou proto prvními horolezci, kteří oficiálně zdolali Mount Everest.

Od roku 1953 se na horu vydaly tisíce dalších a každý rok přibývají další návštěvníci, některým se podařilo stanout na vrcholu ve věku 13 let a jiným až v impozantních 80 letech! A Everest není jen místem pro horolezectví, ale také místem pro zimní sporty, jako lyžování, snowboarding, paragliding a dokonce i BASE jumping.

Když Hillary v roce 2008 zemřel, Nepál na jeho počest založil Mezinárodní den Everestu a jako den k této příležitosti zvolil datum výstupu Hillaryho a Norgaye. Zatímco se v regionu konají různé události a setkání, tento den se také slaví po celém světě.

A samozřejmě to není jen na počest horolezců, ale také samotné nádherné hory. Everest je zvláště výjimečný v nepálské a šerpské kultuře a je považován za posvátné místo. Šerpové chovají Chomolungmu (což znamená ,,Matka světa") s největší úctou a obětují hoře jako součást obřadu puja před pokusem o výstup. Podíleli se také na úsilí o ochranu životního prostředí, když odklízeli odpadky, které pokrývají úbočí, aby se zajistilo zachování jeho krásy pro budoucnost.

Výstup na Everest

Everest je s výškou téměř 8 850 metrů nejvyšší horou světa, měřeno od hladiny moře. A neohrožené průzkumníky, kteří doufají, že vyšplhají na jeho vrchol, čeká nespočet výzev.

Vzhledem k jeho nadmořské výšce je jednou z hlavních překážek, kterou je třeba překonat, nízká hladina kyslíku, přičemž tlak vzduchu na vrcholu je třetinový oproti hladině moře. Horolezci potřebují čas, aby se přizpůsobili a obvykle nosí doplňkový kyslík nad 8000 metrů, jinak jim hrozí výšková nemoc a dokonce smrt. V posledních letech představovala popularita Everestu další hrozbu, protože blízko vrcholu byly velké fronty, což znamenalo, že horolezci se musí potýkat s nedostatkem kyslíku stále delší dobu.

Dalším úskalím je ledové počasí, které může vést k omrzlinám. Mezi další nebezpečí patří zrádné podmínky na hoře, zejména trhliny a rokle v ledopádu Khumbu, a všudypřítomné riziko silného větru, vánic a lavin.

Je smutné, že na hoře přišlo o život více než 300 horolezců. Osm lidí zemřelo v roce 1996 poté, co je zastihla sněhová vánice, a v letech 2014 a 2015 došlo k tragédiím v důsledku lavin.

Aby se zmírnila náročnost této výzvy, lidé mají tendenci lézt během velmi krátkého období jen něco málo přes týden mezi létem a zimou - to jim umožňuje vyhnout se drsnému zimnímu počasí a zároveň se vyhýbat monzunovému období. Horolezci stále častěji využívají zkušené průvodce, aby jim pomohli na jejich cestě, i když to může být drahý obchod, přičemž některé služby stojí až 200 000 dolarů!

Jak oslavit Den Mount Everestu

Pokud máte to štěstí, že žijete poblíž hory (nebo velkého kopce!), můžete dobýt svůj vlastní místní ,,Everest" a oslavit tuto příležitost. Ujistěte se, že výstup odpovídá vašim schopnostem a kondici (tyto informace obvykle najdete online nebo v uvítacím centru), oblečte si vhodnou výstroj a nezapomeňte si vzít pití a nějaké občerstvení, které vám pomůže nastartovat se. Dostat se na vrchol a užít si výhled jsou neuvěřitelně uspokojující zážitky.

Pokud to s výstupem na Everest myslíte vážně, pak možná právě teď nastal čas začít vaše dobrodružství! Nejlepší (a určitě nejbezpečnější) je být zkušeným horolezcem, když zdoláváte nejvyšší vrchol světa, takže začněte pomalu a dejte si čas na dosažení tohoto vrcholného úspěchu. Ale pokud jste již velmi dobře obeznámeni s touto venkovní aktivitou, můžete vždy začít plánovat svůj výlet na Everest hned teď!

Vzhledem k majestátnosti a tajemství, které horu obklopuje, není divu, že se objevuje v celé řadě dokumentů, televizních seriálů a filmů, tak proč některé z nich nezkouknout, abyste si připomněli tento den? Everest: Death Zone líčí hrdinský pokus skupiny Šerpů uklidit trosky v zóně smrti (oblast nad 8 000 metrů, kde jsou obzvláště tvrdé podmínky), zatímco film Everest podrobně popisuje události katastrofy v roce 1996, při které bohužel osm lidí přišli o život kvůli vánici. Šerpa sleduje nepálského horolezce Phurbu Tashi a lavinu v roce 2014, která bohužel zabila 16 Šerpů, zatímco Ultimate Survival: Everest je šestidílná série zaměřená na různé horolezecké pokusy zdolat horu.

Ať už slavíte jakýmkoli způsobem, nezapomeňte to šířit mezi své přátele, rodinu, kolegy a sledující sociální sítě, abyste si tento den mohli všichni společně připomenout!

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů