Pátek, 26. dubna 2024

Ekokalendář - buď v obraze!

Ekokalendář je projekt spolku Ukliďme Česko, který nabízí přehled všech mezinárodních dnů souvisejících s ekologií. Kalendář je k dispozici na webových stránkách a lze ho importovat do Google kalendáře nebo Outlooku. Každý den nabízí krátký ekotip a doplňující informace.

Ekokalendář - buď v obraze!

Nástěnným kalendářům už dávno odzvonilo, a není se čemu divit, přehled všech dní na dlouhou dobu dopředu nabízí každý mobil. Věděl/a jsi, že můžeš využívat ekokalendář, který nabízí přehled všech možných i nemožných mezinárodních dnů související s ekologií?

Ochrana životního prostředí je obrovským tématem, jehož důležitost je nasnadě. Určitě jsi už zaregistroval/a nejrůznější mezinárodní dny, kterých je kolem sto padesáti v roce. Většina z nich souvisí s konkrétními cíli SDGs, neboli cíli udržitelného rozvoje. Tyto dny upozorňují na jednotlivé problémy a témata, které si zaslouží naši pozornost.

Proč vznikl Ekokalendář?


Pokud by ekokalendář nespatřil světlo světa, jen těžko bys hledal/a místo, kde by ,,visel" přehledný seznam významných dnů. Ekokalendář tyto události nabízí i lidem neovládající angličtinu, navíc s doplňujícími informacemi, jako třeba od kdy se tyto dny slaví, nebo kdo je oficiálně vyhlásil.


Přehledně i v aplikaci

Pro pohodlnější přístup ke kalendáři využij možnost importu do tvého Google kalendáře nebo i Outlooku. Návod najdeš na webovkách Ekokalendáře a import ti zabere jen pár minut!
Na stránce Ekokalendáře najdeš pro každý den krátký ekotip, který pro někoho může představovat samozřejmost, pro jiného možnost malého, ale hodnotného zlepšení.
,,Pitím kohoutkové vody se jednoduše vyhnete mikroplastům. Více minerálních látek, než z minerálky získáte snězením jednoho hrášku."


Ekokalendář - kdo za ním vlastně stojí?

Pravděpodobně jsi už zaslechl/a, nebo se zúčastnil/a akcí týkajících se uklízení odpadků v přírodě. Nejznámější je bezesporu projekt a zároveň spolek Ukliďme Česko, který stojí i za Ekokalenářem. Na webu Ukliďme Česko využij možnosti registrace jako organizátor úklidu ve tvé obci, můžeš se zapojit jako dobrovolník, nebo třeba pomoci s mapováním černých skládek.


Kam s ním?

O tomto problému psal už samotný Jan Neruda. Tentokrát jde o další projekt spolku Ukliďme Česko, který ti pomůže vyhledat místo, kde se můžeš s klidem na duši ,,zbavit" všech možných věcí, které ti dosloužily. Aplikace nabízí přehlednou mapu kontejnerů, sběrných dvorů nebo třeba i míst, kde můžeš darovat oblečení.


Autor: Adéla Chocholáčová, Jas Min
Zdroj: https://www.mladiinfo.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů