Úterý, 19. března 2024

Jeskyňářské ceny putují například k průzkumníkům Královy jeskyně u Tišnova

Jeskyňářské ceny putují například k průzkumníkům Královy jeskyně u Tišnova

Cenu předsednictva České speleologické společnosti za loňský nejvýznamnější objev v Česku získali jeskyňáři, kteří našli a probádali Výroční dóm v Králově jeskyni u Tišnova na Brněnsku. Objev do té doby neznámého prostoru se podařil skupině Tišnovský kras loni na jaře. Předání několika ocenění bylo součástí dnešního Speleofóra ve Sloupu na Blanensku, výsledky ČTK oznámil předseda České speleologické společnosti Jan Lenart.

Výroční dóm je druhý největší v Králově jeskyni. Šlo o mimořádný objev, a to i vzhledem k lokalitě u Tišnova, která neleží v ráji jeskyňářů, tedy Moravském krasu. Cestu si museli objevitelé prokopat, místy se plazili. Uvnitř našli také obrovský krápník. "Je to unikát, a i ta čistota, bělost krasové jeskyně, je unikátní," popsal loni České televizi jeskyňář Vít Kulhánek.

Cenu za nejvýznamnější objev českých jeskyňářů v zahraničí si odnesl tým Expedice Medúza 2022 za výsledky své práce v zatopené jeskyni Juriško vrelo v Černé Hoře.

Kromě předsednictva České speleologické společnosti dnes udíleli ocenění také účastníci Speleofóra. Za činnost v Česku vyzdvihli skupinu Hluboký závrt, a to díky jejím objevům v jeskyni Hedvábná v Moravském krasu. Cenu za práci v zahraničí dostala skupina Topas díky objevu jeskyně Atmos v Albánii.

Speleofórum je výroční setkání členů České speleologické společnosti a dalších speleologů z ČR i zahraničí. Koná se jednou ročně v Moravském krasu a jeho hlavní náplní je prezentace výsledků činnosti dosažených v uplynulém roce a při dlouhodobých výzkumech. První ročník se uskutečnil v roce 1982 v Jedovnicích.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů